Det finns olika möjligheter att få en startplats i New York marathon och eftersom jag säkert skulle missa någon av dem om jag försöker räkna upp dem så hoppar jag över det istället. Ett av sätten är i alla fall att springa under deras kvaltider i ett tidigare lopp under en viss tidsperiod och på det sättet få en garanterad plats i loppet. Detta är ett bra sätt, för då kan man anmäla sig fram till 30 april samma år, tror jag det var. Ett annat sätt är att köpa sig en startplats hos en charterarrangör som Springtime Travel och på det sättet får en plats i loppet. Då tror jag inte det krävs några speciella meriter sen tidigare, men du måste däremot anmäla dig väldigt lång tid innan, kanske 2 år eller liknande.

Trots att jag hade fixat en egen startplats valde jag att få själva resan fixad via Springtime Travel. Det var inte billigt, men det blev enkelt. Exakt vilket pris en viss resa verkligen får är nästan omöjligt att svara på eftersom det beror på så många detaljer, som t ex vilka dagar du åker, hur länge du är borta, vilket hotell du bor på, hur många ni är i rummet, vilka utflykter du vill vara med på, osv. Jag hade nog lite otur med placeringen, för istället för ett socialt flerbäddsrum på ett hotell nära Springtimes andra hotell och Central Park, blev jag ensam i ett rum på ett hotell långt från Springtimes andra hotell. Så istället för att hänga med nya bekantskaper träffade jag Johanna som bor på Nya Zeeland, Stefan som bor i USA och klubbkompisarna Anders och Johan som fixat resan till New York själva. Och så gick jag runt på stan och blev trött i benen…

Springtime, precis som andra charterbolag, har ett antal olika utflykter man kan vara med på, de flesta måste man dock ha anmält sig till tidigare. Jag var med på ett par av dessa, men tyvärr gjorde inte detta att jag såg den stora massan av resenärer som åker med Springtime till New York marathon, eftersom många aktiviteter arrangeras per hotell och till och med vid avslutningsmiddagen skulle vi sitta till bords per hotell, jag vet faktiskt inte varför.

Generellt är New York marathon en kul grej, men man bör tänka efter lite innan man bestämmer sig för hur man ska resa. Det är inga problem att boka själv om man är lite van resenär och det blir klart billigare, men vill man ha enkelhet och kan tänka sig betala lite mer är Springtime ett alternativ om man kan bestämma sig ett par år i förväg (om man inte anmäler sig på egen hand som jag gjorde). Det man också bör tänka på är ”varför” man åker. Det jag menar med det är att är man där många dagar innan loppet kanske man hinner ställa om dygnsrytmen, men å andra sidan ska man gå upp svintidigt på marathondagen så är det kanske bättre att komma närmre inpå loppet och inte ställa om dygnsrytmen. Att komma flera dagar innan och ändå ta det lugnt med benen i en stad som New York är inte lätt. Och ganska tråkigt att inte turista när man väl är där. Åka dit fredag, springa på söndag och åka hem på onsdag skulle jag nog tycka var ganska bra eftersom man då inte behöver ställa om dygnsrytmen, fixar med nummerlapp och sådant på lördagen, springer på söndagen och turistar resten av tiden.

Man ska komma nära inpå loppet, springa loppet och ha kul några dagar efteråt

Share Button