När jag skriver detta sitter jag på flyget hem och jag har naturligtvis funderat en del på vad det var som hände. Även om jag kanske inte gör ”strömhopp” under 3 timmar, så är jag inte nöjd med 3.06. Den tiden kommer ”bara” i mitten någonstans bland mina sprungna maror. Det har faktiskt känts lite som att jag har börjat klara av distansen bättre och att jag till och med nästan har sprungit maror med lika snabba halvor. Men denna gången var jag helt ute ur matchen. Så var vad det som hände? Vad berodde det på? Kanske vill jag leta bortförklaringar men jag vill också fundera på det för att kunna minimera liknande lopp framöver.

Hur stor roll spelar banan?

Naturligtvis spelar banprofilen en viss roll, några minuter kanske. Samtidigt tänker jag mig att publiken kan hjälpa en fram också på et sätt som kanske inte sker på andra lopp. Men jag tror egentligen inte jag påverkas så jättemycket av publiken. Men jag tycker inte att jag kan skylla på banprofilen på det som hände nu, framförallt inte som det kom så tidigt, redan strax efter halvmaran. Men kan det vara så att det var banprofilen och just i form av Queensboro Bridge som gjorde hela skadan? Hade jag kunnat köra i bra fart mycket längre tid om det varit en platt bro in till Manhattan? Jag vet inte, men visst, kanske att bron sänkte mig så hårt att jag inte kom upp ur träsket.

Gick jag ut för hårt?

Jag hade drygt 2 minuter bättre tid på första halvan i New York jämfört med Amsterdam. Skulle det kunna vara en för hård utgångsfart? Nja, det tror jag inte, det är ju ändå inte någon tid som är jättebra för att vara halvmara och eftersom det var precis efter halvmarapasseringen som jag sjönk genom asfalten tycker jag inte jag kan skylla på för hård utgångsfart.

Sviter kvar i kroppen från Amsterdam?

Detta är svårt att säga. Jag frågade Szacke hur detta i så fall skulle yttra sig och detta frågade jag redan innan loppet. Han trodde inte att jag skulle få svårare att hålla tillräckligt bra fart, utan i så fall trodde han mer på att tröttheten skulle komma tidigare än vanligt. Och med facit i hand så blev jag ju i och för sig trött tidigare än vanligt, men kan det vara på grund av Amsterdam? Jag tyckte själv att jag mådde bra i Amsterdam och inte var helt tokförstörd efter loppet heller så återhämtningen gick nog bra gissade jag. Samtidigt kan jag förstå att det kan vara svårt att veta och kanske bara yttrar sig om man verkligen testar kroppen igen. Dagarna efter en mara brukar jag känna lite i benen, men inte så värst mycket. Vad jag istället känner är att jag är väldigt trött i magen efter en mara och jag kan känna träningsvärkssmärta bara av at gå lite. Och jag har haft rätt jobbigt i magen idag efter maran också, så kanske fanns det lite sviter kvar i magen från Amsterdam. Fast jag vet inte om jag tror på enbart detta heller. För nu hade jag ju magsmärta redan efter några minuter och jag tror inte att på det sätt som jag tog tokslut beror på magen, men jag vet inte.

Jag vet inte:

Jag vet alltså inte riktigt vad som hände. Men att bli starkare i magen och träna backe någon gång ibland kanske inte skulle skada. Och långpassen är fortsatt viktiga så de får jag inte glömma.

Share Button