Idag hade jag andra banbesiktningen, denna gång i samband med att Springtime hade en sightseeing. Nu visste jag en del sen tidigare, både från tidigare information och från vår egen banbesiktning igår, så det var inte så mycket nytt idag. Men även om loppet inte ens har startat så känns det som att detta på många olika sätt är kontrasternas mara. Jag ska inte summera allt nu, det får komma senare och framförallt efter loppet, men jag tänkte nämna några ytterligheter.

Publiken: Jag har tidigare hört att publiken är så fantastisk hela vägen i New York, men idag hörde jag att på vissa ställen är det knäpptyst, så jag tror ljudnivån på en eventuell publik kommer vara ganska markant.

Stadsdelarna: New York marathon går genom 5 stadsdelar, som skiljer sig en del åt. I min säkerligen lite felaktiga bild känns det lite som Manhattan och resten. Och visst är det skillnad på att springa på Fifth Avenue och någon gata i slumkvarteren.

Löparna: Jag vet inte hur många länder vi löpare representerar, men det är säkert många. Och även om man skulle titta på löparna som är boende inom ett par timmars bilresa från New York är det säkert många nationaliteter eftersom folk från stora delar av världens nationer finns representerade i staden New York. Det är också skillnad på hur man tar sig hit och då menar jag inte vilket resesätt utan hur man får en startplats. Över 100 000 amerikaner vill springa loppet, men bara en del får chansen. Hur många från resten av världen som vill springa loppet vet jag inte. En del kvalar in på tid, en del köper en startplats ett par år i förväg och en del är inbjudna och får ganska mycket serverat. Jag var t ex förbi hotellet där elitlöparna bor och förutom att de kan få resa och boende får de också möjlighet till fri massage, energikakor och dricka som andra får köpa. Men så är de ju elitlöpare också!

Share Button