Jag har hämtat ut nummerlappen och gått på mässan i New York. Ett tecken på att det är många som ska springa är mitt startnummer. Jag har startnummer på över 5000, hoppas min placering i mål är bättre. Det var en ganska klassisk mässa där man först hämtar sin nummerlapp vilket gick smidigt utan köer och många som jobbar. Sen går man in på själva mässan där alla måste passera huvudsponsorns stora monter. Eller monter och monter, nästan halva mässans yta hade väl huvudsponsorn Asics lagt beslag på. På ett sätt förstår jag att de vill ha valuta för sponsorpengarna men det är synd att det begränsar ytan så mycket för andra medverkande företag. Jag tycker också det är synd att huvudsponsorns dominans gör att andra märken kanske väljer att inte vara med, Nike var t ex inte med här. Mässan som helhet får okej, men mässorna i Berlin och Boston är både större och bättre.

Asics är huvudsponsor i New York Marathon och tar därför väldigt stor plats

Känner ni igen Bernt som är kändis här i New York? Härligt Bernt, så ska det se ut!

Jag gick förbi adidas monter och kikade lite. Nu säljer de adizero adios 2 häröver, de är lite tidigare än hemma. Med tanke på norskan Grete Waitz tragiska bortgång i cancer tidigare i år har de också tagit fram en adios 2 profilerad efter henne och de har också tagit fram en klädkollektion till hennes minne. En viss del av all försäljning av hennes kollektion går till cancerforskningen. Kanske jag måste köpa något. Grete Waitz var nästan i särklass bäst i världen under många år, i och för sig när marathonlöpning var väldigt nytt för damer, men ändå. Och just här i New York Marathon var hon väldigt lyckosam och lyckades vinna hela 9 gånger. Nio gånger! Tänk vad många marathonlöpare som aldrig ens springer nio marathon. Och dessutom på samma ställe och dessutom i en annan del av världen än vad man kommer ifrån. Och att sen dessutom kunna vara skadefri och i form för att kunna vinna 9 gånger, det är fantastiskt. Jag undrar hur det kändes att vara Grete Waitz och springa här när hon redan hade vunnit t ex 5 gånger, ganska skyhög favorit. Tyvärr lyckades Grete inte vinna OS i marathon när det gick i Los Angeles 1984 då det också var första gången tjejerna sprang marathon i OS. Då vann istället amerikanskan Joan Benoit och Grete Waitz blev tvåa tror jag.

 adidas adizero adios 2

adidas adizero adios 2, profilerad till minne av Grete Waitz

adidas monter med lite fokus på Grete Waitz

Grete Waitz vann New York marathon 9 gånger!

Ett kul inslag på mässan som jag även såg i Boston var att de har tagit fram en film om loppet där de filmar banan från start till mål och där olika personer får berätta hur banan går och hur det känns att springa på just den delen av banan. På denna filmen blev det ännu mer tydligt att vi ska springa genom de fem olika delarna i New York och det ska bli kul och se hur det skiljer sig åt. Som turist är man ju oftast baran på Manhattan eller kanske tar en lite snabbis ut till Brooklyn, men mer än så brukar det inte bli och många turisten känner nog igen sig i det.

Tack tack!

 Filmen är en ganska kul och lite smånyttig grej, men som också blir en stor marknadsföringsgrej för arrangören. För enligt dem verkar det bara vara en mara som gäller och att just dessa 26,2 miles kommer bli de bästa man har sprungit i hela sitt liv. Och även om det råkar vara sant för många så behöver de kanske inte tjata om det hela tiden. Men det är inte bara arrangörsstaben som snackar på filmen, även amerikanska storlöpare drar sitt står till stacken, som t ex Meb och Shalane, som båda har lyckats bra i New York Marathon. Meb vann 2009 och Shalane blev tvåa förra året.

 Meb Keflezighi vann New York marathon 2009

Shalane Flanagan blev tvåa i New York marathon 2010

Share Button