Är New York tufft?

En ständig fråga bland marathonlöpare brukar vara hur banprofilen är på olika banor. Många vet till exempel att Berlin är känd som en snabb mara och jag tror nästan detsamma gäller för Rotterdam och Amsterdam. Stockholm anses nog inte som någon snabb bana, men om det skiljer 2, 5 eller 10 minuter jämfört med Berlin vet jag inte och det beror säkert också på vilken tid man springer maran.

Nu har jag New York marathon framför mig och det lilla jag känner till om den maran är att jag hört folk säga att New York är ingen ”persbana”. Nu läser jag också i utskickat material att banan i New York är ganska tung, men knappast mer kuperad än i Stockholm, men att luftfuktigheten brukar vara jobbig och att de sista kilometrarna är småkuperade.

Så vad tycker ni som har sprungit i New York eller har hört något om hur lättsprunget det är? Jag kan tänka mig att det är mycket folk och därför lite trångt i början, men detta kanske inte tar så mycket extra tid? Eller är det så att man ska ta det lugnt och springa runt och kolla på New York och njuta av stämningen istället för att slita ihjäl sig?

Som ni märker vet jag inte riktigt om jag ska satsa eller njuta. Är det väldigt svårt att matcha tiderna man gjort på lätta banor i bra väderförhållande kanske man ska ta det som en ”lagom snabb” utflykt?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

7 kommentarer

 1. Det jag själv har svårast för är enformighet och värme. New York City Marathons längsta rakor ligger tidigt under loppet, och publikhavet i Brooklyn gör att man nästan inte tänker på att man springer 9 km på samma aveny norrut. Sedan är det ganska omväxlande och ingen backe är överjävlig. Årstiden och tidpunkten på dagen gör att temperaturen under loppet kan vara ganska behaglig, även om det varierar från år till år. Förra året var det helt perfekt!

  Läs gärna min långa berättelse fån NYC Marathon 2010!
  http://400dagar.blogspot.com/p/new-york-city-marathon-2010.html

 2. Hei, Så kult at du skal løpe NY. Løp der i 2007 (min første maraton). Jeg kan bare sammenligne med Berlin som jeg løp i år, og forskjellen er rimelig stor. I NY har du store lange broer som først går opp – litt som broene i Göteborg – og Manhattan virker overraskende kupert etter 35 km. Lärte av vår SpringTime guide at Manhattan er indiansk og betyr rullende kullar… say no more.

  Jeg var mye bedre trent når jeg løp Berlin, så tidene mine kan ikke sammenlignes, men NYCM er ingen bane å gå for pers på. Det viktigste rådet er imidlertid: Nyt opplevelsen – det er New York!! (c: Lykke til!

 3. Luftfuktigheten (varre under sommaren, men inga problem i Nov) och tempen kommer vara perfekt. Backarna ar inte javliga som Morgan sagen men de ar manga. De flesta tror att Manhattan ar platt, men manga rakor har en liten stigning….och sen skall du over ett gang broar ocksa…Jag kan halla med profilen ser inte farlig, men anda springer eliten ett par minuter over normal sluttid i NYC.
  Bra diskussion om bana har: http://www.marathonguide.com/races/racedetails.cfm?MIDD=472111106

  Och har kan du folaj hela banan inkl elevation chart:
  http://www.youtube.com/watch?v=Ua0TOyzmN9k&feature=youtube_gdata_player

  Runt Mile 23 har du en langstigning pa ca 1 mile, den kan nog suga…

 4. Tycker man bara ska njuta av stan och loppet, inte bry sig så mkt om tider. Som NY-älskare är det en dröm att en dag få springa ett Marathon där. Kul att läsa om andra som ska få uppleva det. =)

 5. Morgan: Jag tror jag mentalt klarar raksträckorna och jag hoppas på publiken, så vi får se.

  Janicke: Vad kul att du sprang i New York som din första mara, häftigt! Ja, oavsett tid ska jag försöka njuta också.

  Stefan: Mmm, Manhattan är ju inte platt tyvärr och backarna kommer väl i slutet, som i Boston…

  LöparFia: Visst är New York en häftig stad, världens huvudstad. Jag ska försöka njuta av staden, vilken tid jag än springer på. Hoppas du också får uppleva din dröm och springa maran i New York!

 6. Att springa New York Marathon hade varit grymt häftigt.
  Men kvalificeringstiderna är inte något man bara klarar av sådär.
  1.19 på halvmaran …

  Har hört att Stockholm är en tuff bana. Vet inte om det stämmer eftersom jag bara gjort den maran :)
  Vad säger du?

 7. Mikael: Stockholm anses i alla fall inte som någon lätt bana. Sen tror jag det handlar om var under banan som backarna kommer. Och jag gissar att eliten ser skillnaden mellan lätt bana och lite tuffare (typ Stockholm) som 2-5 minuter i skillnad, inte mer.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *