En ständig fråga bland marathonlöpare brukar vara hur banprofilen är på olika banor. Många vet till exempel att Berlin är känd som en snabb mara och jag tror nästan detsamma gäller för Rotterdam och Amsterdam. Stockholm anses nog inte som någon snabb bana, men om det skiljer 2, 5 eller 10 minuter jämfört med Berlin vet jag inte och det beror säkert också på vilken tid man springer maran.

Nu har jag New York marathon framför mig och det lilla jag känner till om den maran är att jag hört folk säga att New York är ingen ”persbana”. Nu läser jag också i utskickat material att banan i New York är ganska tung, men knappast mer kuperad än i Stockholm, men att luftfuktigheten brukar vara jobbig och att de sista kilometrarna är småkuperade.

Så vad tycker ni som har sprungit i New York eller har hört något om hur lättsprunget det är? Jag kan tänka mig att det är mycket folk och därför lite trångt i början, men detta kanske inte tar så mycket extra tid? Eller är det så att man ska ta det lugnt och springa runt och kolla på New York och njuta av stämningen istället för att slita ihjäl sig?

Som ni märker vet jag inte riktigt om jag ska satsa eller njuta. Är det väldigt svårt att matcha tiderna man gjort på lätta banor i bra väderförhållande kanske man ska ta det som en ”lagom snabb” utflykt?

Share Button