Under de senaste träningarna har jag använt lite olika underställströjor och under passens gång har jag ibland funderat lite på dess likheter och skillnader och hur jag använder dem bäst. Det är lätt att tro att alla är ungefär lika, men så tycker jag inte alls att det är.

Eftersom jag har ett samarbete med Craft är det dessa underställsplagg jag testat, men det kan ju gå att applicera på andra underställ också. Denna gången har jag bara med olika tröjor och med tanke på att man ofta springer i olika typer av tights blir underställströjor mer användbara än byxor.

Första tröjan jag nämner är kanske ingen klassisk underställströja, men jag väljer att ta med den ändå. Jag gillar den skarpt och jag skulle säga att det är en lager 2 tröja som kanske gör sig bäst under vår och höst när vädret är så pass bra att man inte behöver något mer på överkroppen. Tyvärr är jag tveksam på om den går att få tag i den i Sverige, själv beställde jag den från USA.

Nästa tröja är en kortärmad underställströja. Detta med kortärmade underställströjor är nytt för mig, men också en väldigt kul nyhet. Denna passar bra under en löparjacka. Jag tycker dock att den är ganska tät, tight och varm, så jag är glad att den är just kortärmad och inte långärmad för då hade jag fått vänta till kalla vintern att använda den. Kanske att man skulle gå upp en storlek, men då skulle den kanske förlora lite i tanken att det ska vara en tight underställströja. Den går ganska högt upp i halsen och jag har inte sett detta som något negativt.

Nästa underställströja är en klar favorit, jag är inne på min andra nu, men förhoppningsvis inte sista tröja i samma modell. Den är egentligen väldigt lik en ”vanlig” underställströja, men den har lite nätmaterial på utvalda ställen. Jag vet inte om det är nätmaterialet eller något annat, men jag tycker att denna är något bättre än den ”vanliga” underställströjan. Kanske känns den lite mer luftig och ledig och det gillar jag. För mig som är lite frusen och hellre drar på mig en lätt tunn underställströja för att slippa frysa så är denna tröja optimal och får ett brett användningsområde under en större del av året än en varmare underställströja.

Näst sista underställströjan är vad jag kallar en ”vanlig” underställströja. Det ska dock nämnas att Craft har ett stort sortiment av olika typer av underställströjor, så vad som är en ”vanlig” underställströja kan säkert variera. Denna är tunn, mjuk och skön och en perfekt underställströja att springa i. Med hjälp av denna tröjan kan man med olika typer av löparjackor variera sig så att man troligtvis klarar stora delar av vintern.

Den sista underställströjan gillar jag skarpt till utseendet. Och den är precis som de andra väldigt skön på. Det som skiljer denna är att den känns ganska kompakt i materialet eller tillverkningen eller vad man ska kalla det. Jag tror att denna passar mig bättre vid utförsåkning och längdåkning och riktigt kalla löpardagar. Med för höst och vårlöpning kan den kännas lite för varm, lite beroende på vad man har utanpå, jacka, väst eller ingenting.

Till sist skulle jag vilja avsluta med vad jag tycker är en generell slutsats. Underställströjor är precis vad namnet antyder, en tröja man har under något annat, t ex en löparjacka eller varför inte en löparväst. Och precis som det finns en uppsjö av underställströjor så finns det också en uppsjö av löparjackor. Och jag tror att man kan få liknande slutresultat med olika kombinationer av underställströjor och löparjackor så det gäller att prova sig fram och komma på vad som passar bäst för en själv.

Share Button