Igår sprang jag med omåttligt populära Runday-gänget för första gången. Vad jag vet drogs Runday igång av tre tjejer med olika löpbakgrund som varje måndag ställer upp gratis som tränare för de löparna som vill komma till deras träning. Uppfattningen jag har haft att de har haft ett snitt på mer än 50 personer varje gång och igår kväll var inget undantag. Rent generellt kan jag bara säga att det var bra, det är bra och tänk att det fortfarande finns de som ställer upp och gör detta gratis när så många tar betalt för samma sak. All heder åt er!

Jag vill också passa på att komma med ett tips. För 5-10 år sedan tror jag många av oss ”vanliga” löparmotionärer hade något emot intervaller som något jobbigt och att vi som motionärer inte behövde detta. Nu har det nästan blivit tvärtom, alla kan och vill träna intervaller och det tycker jag egentligen är bra. Nackdelen är många organiserade träningar som klubbar har sker i någon form av intervaller eller annan kvalitetsträning. Att ses och sticka ut och springa en sväng med de som dyker upp på träningen verkar inte vara ett alternativ längre, vilket jag kan tycka är lite synd. Jag tycker också det är synd om det finns de löpare som gärna vill vara med i organiserade träningar i någon form men inte känner att de vill vara med på snabba intervaller där det kanske blir tydligt hus fort man springer. Jag skulle själv tänkt så och visst känns tanken igen att man ibland känner att man måste träna en del innan man kan åka på träningsläger, det är lite samma sak tycker jag. Alla ska ju känna sig välkomna och bekväma i att vara med. Till detta hade Runday ikväll ett bra mellanting. Vi skulle springa 3 varv på en slinga som var 1,5 km, dvs 4,5 km. Vi skulle springa varven utan direkt fartdirektiv, men vi skulle öka farten i varje uppförsbacke och dessutom vända om och springa uppför varje backe två gånger innan man sprang vidare. Med detta sätt tycker jag man mer själv kan avgöra hur långt man ville springa och hur fort man faktiskt springer i sina intervaller blir inte lika tydligt och man gör det precis så fort man själv vill. Själv tycker jag detta är ett bra tips för de som vill träna lite intervaller men inte vill ställa sig på den röda tartanbanan och klockan tiden på 400 meter, dvs ett varv.

Share Button