Har du någon gång tänkt att du ska springa en cool mara utomlands? En mara som dels har många deltagare, men också en fantastisk historia där det tydligt märks att staden andas marathon hela helgen?

Då ska du fundera på om inte Boston Marathon är rätt mara för dig!

Boston Marathon är (tror jag) världens äldsta årliga mara och går i april varje år. Nästa år går maran för 116:e gången. Boston Marathon ingår också i ”the big five”. Även om det är mer än ett halvår kvar till race day så måste man anmäla sig redan nu. Boston Marathon har numera en något annorlunda anmälningsprocess, där de öppnar anmälan under en veckas tid och där man får anmäla sig vid olika tidpunkter beroende på vilka kvalificeringstider man har gjort. Anmälan öppnar nu på måndag den 12 september och då får de som har sprungit mer än 20 minuter snabbare än sin åldersgrupps kvalificeringstid, möjlighet att anmäla sig. Den 14 september öppnar anmälan för de som gjort 10 minuter snabbare än sin kvalificeringstid, den 16 för de som gjort 5 minuter snabbare. Den 19 september öppnar anmälan för alla som klarat de kvalificeringstider som Boston Marathon satt upp. Läs mer om allt här.

Att springa Boston Marathon är mer än att bara springa en mara. För oss här i Sverige innebär det en resa till USA med möjlighet att utöka trippen till något kul semestermål efter maran. Det är en mara som inte bara går inne i en stad, som jag kan tänka mig att många andra stora marathonlopp gör. Man blir på morgonkvisten utslussad i gula klassiska skolbussar till Hopkinton där starten går klockan 09.00 (om jag minns rätt). Sen springer man tillbaka in till Boston. Jag skulle kunna skriva mycket om loppet, men det har jag gjort tidigare, men det jag vill poängtera är att man springer ibland utmed vägar helt utan publik, för att sen springa förbi någon liten klassisk nordamerikansk ort där alla är ute och hejar till nästan öronbedövande ljudnivå. Men ljudnivån i hejaropen är nog ändå störst vid Wellesley vid ungefär halva sträckan. Wellesley är en skola för bara tjejer och ljudnivån här är helt sanslös. Sen kommer man (tyvärr) fram vid klassiska och kända Heartbreak Hill efter drygt 30 km. Heartbreak Hill är ett område med flera backar och de kommer i helt fel skede i loppet och även om de inte ser så hemska ut på banprofilen så är det smått dödande.Efter backarna vid Heartbreak Hill börjar man springa in mot staden Boston och sakta men säkert kommer stora staden allt närmre för att man sen helt plötsligt är inne på upploppsrakan. Upploppsrakan som man har gått på, tittat på, tagit kort på, dagen innan. Nu är man där och vips har man sprungit i mål i Boston Marathon. I Boston springer man för att det är just Boston Marathon som dessutom håller väldigt hög klass, 1500 löpare gjorde under 3 timmar förra året.

På måndag öppnar anmälan till det 116:e Boston Marathon och då tänker jag anmäla mig, gör du?

Här visar Stefan den efterlängtade målportalen alla går och tittar på dagen före Boston Marathon!

Share Button