Här kommer en liten diskussion som jag funderar lite på ibland. Det gäller hejarop som så ofta kan vara väldigt kul och behövligt, men kan de också vara eller i alla fall tolkas negativt? När vi sprang intervaller med klubben i torsdags var alla väldigt duktiga på att heja på varandra. Och man kan ju säga samma sak hela tiden om man vill, typ heja heja heja. Men det är kanske vanligare att man varierar sig och kanske använder fraserna ”heja”, ”bra”, ”kom igen”, ”bra kämpat”, ”öka”, ”ser bra ut”, osv. Men jag funderar lite på om alla dessa eller liknande hejafraser alltid tolkas positivt? För att belysa det hela tar jag ett exempel. För många år sedan sprang jag Lidingöloppets 30 km och var rätt trött när jag passerade målområdet vid 20 km. Då fick jag en mycket välmenande kommentar men som jag i det läget inte var så bra på att ta emot, den löd ”heja på” (eller nåt sånt) och sen med slutklämmen ”nu är det bara en mil kvar”. När man är rätt trött så tycker jag inte att Lidingöloppets sista mil är ”bara en mil”. Den milen är för många som springer Lidingöloppet hela Lidingöloppet, eftersom många har 10 km som distans på Lidingöloppet.

Visst kan det vara lätt att gissa att ”heja heja”, ”ser bra ut” och ”bra där” bör tolkas positivt. Men hur är det med ”kom igen”, ”kämpa” och ”öka”? Är de sistnämnda ord man tolkar positivt och vill höra? Jag funderar ibland på om ”kom igen” kan tolkas som att det inte går så bra och att man måste skärpa till sig. Och ”kämpa” kanske kan låta som att det ser trögt ut och att jag borde ta i och kämpa lite mer. Och ”öka”, tycker påhejaren att det går för sakta då?

Jag har hört löpare i tävlingssammanhang som när de fått en kommentar eller ett hejarop de inte gillar har skrikit tillbaka ”spring själv för fan”! Och visst är det så man kanske tänker ibland när man får ett negativ hejarop eller bara dryg kommentar utmed banan.

Så, vad tycker ni? Vilka hejarop vill ni höra och vilka vill ni kanske inte höra? Finns det negativa hejarop eller är det upp till den aktive att tolka allt positivt eftersom det förhoppningsvis var det som var meningen?

Share Button