Årets Göteborgsvarv var inte riktigt som det brukar och då tänker jag på hur jag själv sprang. Inte på vilken tid jag fick utan på hur jag fick den. Som jag skrev i mitt förra blogginlägg så var förhållningssättet att springa ungefär i tänkt marafart och framförallt tänka på att det skulle kännas ganska behagligt. Okej, lätt och lite skönt tänkte jag medan det också kan vara svårt att hålla igen när starten har gått och alla rusar iväg. Men jag hade inga planer på att prioritera varvet före maran och då var det ganska enkelt bara gå ut och göra sitt jobb.

Det hela gjorde att jag tog ganska lätt på uppgiften, vilket innebar i princip ingen uppvärmning (om inte 100 meters jogg, lite tåhävningsgung och knäböj räknas). Planen var att göra runt 1.28 eller i alla fall inte över 1.30, men känslan skulle samtidigt få bestämma. Jag tänkte att jag för första gången skulle göra ett lopp längre än en mil med negativ split. Då räknade jag på att jag skulle kunna göra första milen på runt 43 minuter eller strax under och sen andra milen lite snabbare.

När starten gick blev det som vanligt en del rusning och många springer säkert för fort i början på varvet, det brukar säkert jag också göra. Men igår lät jag folk springa iväg, jag hade min plan. Första kilometern gick på 4.13 och andra på 4.21 och tredje på 4.08. Även om första kilometern kan vara lite si och så fick jag en känsla om kilometerskyltarna verkligen stämde, inte minst eftersom tredje kilometern innehåller långa branta Säldammsbacken. Jag brydde mig inte så mycket och förivrade mig inte utan tänkte att det jämnar väl ut sig. 5 kilometer passerades på 21.15 (4.15 min/km) och även om det kändes behagligt funderade jag lite på om jag skulle kunna springa en helmara i den farten om en veckan. Jag tuffade vidare och kom nog in i loppet lite mer och utmed vattnet på Hisingen kändes det skönt att inte behöva jaga en viss fart. 10 km passerades på 42.00 (20.45 på sista 5 km = 4.09 min/km) och det kändes bra att lättheten gav lite bättre fart än inledningen.

42 minuter på första milen var kanske lite lite snabbare än vad jag behövde, men samtidigt var det inte så fort att jag hade ryckts med på något sätt. Jag hade fortfarande tankarna på att kunna springa med negativ split och det skulle jag fortfarande kunna göra med en lagom sluttid som resultat. De sista kilometrarna på Hisingen flöt på bra och jag bävade inte för andra bron som jag ibland kan göra när man redan är trött. På andra sidan bron står skylten för 15 kilometer och jag var nyfiken på om jag fortsatt höll en lagom och jämn fart. 15 km passerades på 1.02.55 (20.55 på sista 5 k = 4.11 min/km) och jag var nöjd med tempot. Nu var vi tillbaka inne i stan och jag kände att en del började krokna lite medan jag själv tyckte det rullade på ganska bra. Uppför avenyn kan vara en lång småjobbig liten stigning, men igår var det inga problem. Jag behövde inte längta efter varje kilometerskylt, de bara dök upp när det var dags. Även om jag tittade på tiden vid de flesta kilometerskyltar så var det vid 19 km som jag tror att jag tänkte något i stil med att jag fortfarande höll ihop det och snart skulle loppet vara slut för den här gången. 20 km passerades på 1.23.45 (20.50 på sista 5 km = 4.10 min/km) och allt i sin ordning, jag gick som klockan själv. Jag hade också en negativ split med 42.00 på första milen och 41.45 på andra milen. Med 1.1 km till mål och 4.15 min på mig för att göra under 1.28 tänkte jag att jag skulle testa. Både för att det vore kul att ligga under den där ”hela” minuten och för att se att jag faktiskt hade krafter kvar. Jag visste inte det då, men för att göra 1.1 km på 4.15 minuter skulle det krävas ner mot 3.50 min/km sista biten. Så jag ökade, började en långspurt och det fanns mer kvar i kroppen. Även om det naturligtvis var en lite jobbigare fart så kändes det också skönt att sträcka ut och ”köra” lite sista biten. Att jag på köpet sprang om en del gjorde det ju också ganska kul. Jag kom in på 1.27.57 och det fanns alltså en del kvar i kroppen, men det sparade jag tills nästa vecka.

Så på det stora är jag nöjd med loppet. Jag såg på hela grejen väldigt avslappnat, kanske nästan för avslappnat. Jag förivrade mig inte och hängde inte med när tåget gick i starten utan körde på min känsla. Jag hittade en fart som skulle bli lagom och som kroppen också tyckte var ganska okej. Jag lyckades hålla 4 jämna 5-kilometare (där den första var den enda över 21 minuter) och göra en negativ split. Det fanns krafter kvar för att öka tempot ganska bra efter 2 mil och göra sista kilometern på runt 3.50 min. Sluttiden på runt 1.28 känns okej och om jag skulle lyckas hålla den farten hela maran skulle jag vara nöjd.

Hur gick det för er andra som sprang varvet igår?

Verkar svårt att ladda upp bilder just nu, så fler bilder får komma senare… :-(

Jag och Petra på mässan innan start. Foto: Rick Sonnemann

Share Button