Frågeställningen i rubriken är naturligtvis inte ny, men frågan är: ändras svaret med åren? Jag har sprungit ett antal år och jag kommer ihåg att när jag började springa så åkte vi ibland till Löplabbet i Malmö för att köpa nya skor, både som en utflykt men också för att få ett större urval att välja mellan och möjligheten att prova ut skorna på löpband. Då nämndes det ofta både på Löplabbet och på andra ställen att skorna ”räckte” ca 150 – 200 mil. Några år senare hörde man talas om en livslängd på runt 100 mil. Och nu har jag precis läst i Outside att de rekommenderar att man byter skor efter 50 – 60 mil.

Då undrar jag, vad har hänt? Hade man fel tidigare när man sa 150 – 200 mil eller håller skorna sämre kvalitet nu när de bara klarar runt 50 mil?

Och om jag spinner vidare i ämnet måste jag säga att jag hoppas att skorna håller en högre kvalitet nu jämfört med för ett antal år sen. Om man till exempel går in i en Löplabbetbutik idag så kan man hitta lite ”antika” löparskor som inte har extremt många år på nacken och kanske till och med något par man själv sprungit i. Och när jag idag ser dessa antikviteter småskrattar jag lätt litegrann och tänker att det har hänt en hel del i utvecklingen av skor de senaste åren.

Men då undrar jag igen, varför håller skorna färre antal mil nu än för ett antal år sen om utvecklingen av skorna har gått framåt? Förbättrar man detaljer som gör att livslängden på skorna faktiskt sänks?

Om jag sätter en liten tvist på frågan så är anledningen till att man nu ska byta skor efter runt 50 mil ofta att stötdämpningen har försämrats. Och visst, jag kan tänka mig att det är stötdämpningen som först och främst blir sämre när skorna används. Men hur mycket sämre blir skorna egentligen när stötdämpningen försämras lite? Frågeställningen kopplar jag ihop med att utbudet på lätta skor i olika form har ökat drastiskt på marknaden. T.ex. lätta men ändå ordentliga mängdskor, lätta intervall- och tävlingsskor, så kallade fivefingers – och en del hävdar till och med att vi ska springa helt barfota. Alltså verkar trenden vara att vi ska, kan eller vill springa i utrustning med mindre dämpning.

Då undrar jag en tredje gång, gör det så mycket om vi fortsätter att springa i våra skor efter att de gått 50 mil trots att dämpningen har blivit lite sämre? Trenden verkar ju vara att vi ska, kan eller vill springa med skor med mindre dämpning.

Jag hoppas mina senaste Adios håller ett tag till!

Share Button