Efter det att jag kom hem från Portugal har jag haft svårt att riktigt bli kvitt förkylning som just nu verkar ha bosatt sig i näsan. Jag gjorde i och för sig ett litet försök till utomhusjogg i Stockholm i torsdags, men det blev också mest ett försök. Kallt, isigt och dålig känsla gjorde det hela till en kort kort runda. I fredags gjorde vi gymnastiska konstiga övningar på en jobbaktivitet som satte sig i rygg och lite stel i hals/nacke. Men idag fick jag äntligen till ett okej pass.

Jag har inget gymkort i Stockholm och därför har jag inte kunnat slinka in på gymmet och springa en stund på samma enkla sätt som i Halmstad. Men idag när nätverket bloggar om träning hade en träningsdag för de hemlösa passade jag på att göra en god gärning. Träningsdagen som var på World Class i Vasastan i Stockholm var ett event helt i min smak. Vem som helst kunde komma dit och vara med på de speciella klasserna även om man inte var medlem på World Class. Och alla instruktörerna ställde upp gratis. Så istället för att betala till gymmet, arrangörerna eller instruktörerna så fick man lämna ett valfritt bidrag till Stadsmissionens bössor som fanns på plats. Allt bidrag gick oavkortat till de hemlösa. Jämför det med att en engångsklass i grupp kan kosta 200 kr eller att ett helgkonvent kan gå på över tusenlappen.

Jag sprang intervaller på ett löpband jag inte var van vid och tyvärr utan fläkt. Men däremot hade det en liten TV-skärm precis framför bandet där jag själv enkelt kunde ändra kanal. Jag hade ingen klar bild över vad jag skulle köra för intervaller så det blev en något udda variant. Det blev progressiva intervaller där varje intervall var 4 minuter som jag delade upp i 4*1 minuter i olika hastigheter. Varje hastighet fick således 1 minut var och hastigheterna gick från 14 – 17 km/h, ca 4.17 – 3.30 min/km. Mellan intervallerna hade jag gå/joggvila i 3 minuter. Jag tappade faktiskt räkningen men jag tror det blev 5 eller 6 intervaller så det är jag nöjd med.

Efter passet pratade jag med polarn och vi försökte komma på vilket som borde vara bäst, eller ge mest, jämna intervaller eller progressiva intervaller. Idag körde jag ju progressiva intervaller och jag har räknat ut att jag på dessa 4 minuter kom 1033 meter vilket blir en snittfart på 3.52 min/km. Men jag kunde ju också kört 4 minutersintervaller i en jämn fart, 3.52 min/km, som alltså blir samma snittfart och samma tidslängd och distans och alltihop. Men vilken av intervalltyperna ger mest? Den där man håller en jämn och lagom hög fart hela tiden eller den progressiva där första minuten går lite lugnare men där man däremot kommer upp i ganska hög fart sista 1-2 minutrarna? Vad tror ni?

Intervaller för de hemlösa!

Vi fyllde Stadsmissionens bössor!

Share Button