Blött bergspass

Idag var det dags för det klassiska bergspasset här nere i Monte Gordo. Skillnaden från tidigare för mig är att det har varit på torsdagar tidigare och nu var det på fredagen. Tyvärr var det ingen lyckat flytt av dag eftersom vi hade fint väder igår, men regn idag.

Det blev alltså ett mycket blött bergspass. Min uppgift var att hålla mig någonstans i mitten bland löparna som sprang 14 kilometer. Det fanns två obemannade vätskekontroller på rundan så jag ryckte in som vätskefunktionär och fyllde muggar med vatten till törstiga löpare.

Eftersom det var så regnigt gick vi idag miste om den där glassen vi annars gärna köper i det lilla fiket uppe i byn, men idag sprang vi frusna hellre raka vägen in i bussen som skulle ta oss tillbaka till hotellet och varma duschar.

Det här var inte på något sätt mitt favoritväder, men det gick ju ändå. Och det regnade ju i princip hela Berlin Marathon i höstas, men det gick ju bra ändå. Det som slog mig när jag kom tillbaka var att jag har en del löparjackor som är ganska vindtäta, men inget som är vattentätt. Borde man ha det eller blir det väldigt konstigt och tätt och springa i kläder med typ Gore Tex?

Snabba Fötter som serveringspersonal på kallt och blött långpass. Foto: Petra Månström

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Flow och runners high har visat sig intraffa nar det regnar…Bra traning infor Boston, som kan erbjuda riktigt skitvader i April….

 2. Stefan: Ett blött Berlin i höstas och ett blött bergspass nu, hoppas jag är redo för Boston, men hoppas på sol och sommar i Boston!

 3. Apropå regntätt tror jag inte på det. Däremot regnavvisande vindtyg som är snabbtorkande…

 4. AKA: Ja, helt tätt känns inte optimalt, men det får ju gärna vara vattenavvisande som du säger och så får man hoppas att det räcker.

 5. Hej,
  Gore-Tex är inte lämpligt att springa i öht… Vid högintensiva aktiviteter som exempelvis löpning klarar inte Gore-Tex att vädra ut vattenångan (svett) utan den kondenseras innanför plagget så att man blir blöt under jackan. Du kommer att bli blöt och alldeles för varm om du springer i Gore-Tex. Vid lågintensiva aktiviteter kan Gore-Tex vara bra – då hinner vattenångan vandra – långsam vandring utan packning t ex. Vattenånga vandrar till en torrare miljö (diffusion) men den kan inte vandra till ett betydligt kallare klimat eller ett betydligt fuktigare klimat. M a o är inte Gore-Tex särskilt lämpligt i regnskog, högintesiva aktiviteter i regn eller i torrt kallt klimat (tex löpning eller långfärdskridskor). I torrt kallt klimat kommer vattenångan att frysa till is innanför det yttre skalet ( när det gäller kläder). Det bästa vid regn och hyfsat kallt väder är ett ylleunderställ + vindjacka. Det är vinden som kyler mest och det som du behöver skydd ifrån. Springer du i regn komemr du att bli blöt så är det bara. Ett tips är att använda ylleunderunderställ, som till skillnad från syntet, värmer även vid blött tillstånd. Jag har i vinter gått över helt till merinounderställ istället för mina Craft och Helly Hansen underställ. Helt suveränt och klar skillnad!! Har använt detta både vid mycket kallt väder och vid löpturer i regn i vintras. Du får prata med Craft om att ta in detta i sitt sortiment och att understället skall vara merino och vara fritt från muelesing (jfr H&M, Icebreaker m.fl.)

 6. Tycker att det handlar om tiden man ska vara ute och kombinationen regn/temperatur. Runt nollgradigt och regn vill man inte bli blöt – då är nog Gtx klokt val.

  Om det är mer än +10 ute så är det ok att bli blöt så länge man rör på sig, då är det viktigaste att kläderna inte suger åt sig och blir tunga. Kan skilja en hel del mellan olika funktionsplagg har jag märkt.

 7. Tack för en trevlig vecka!
  Ska försöka komma ihåg att skicka lite bilder när jag kommer hem.

 8. Magnus E: Tack för din gedigna utläggning!!

  Roger: Ja, visst beror ju på tidslängd och intensitet, men jag tycker ändå det kan vara svårt att veta vad som blir lagom.

  Henrik: Tack detsamma! Ha en bra vecka därnere. Du få gärna maila lite bilder när du kommer hem.

  Petra: Fixat!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *