Idag stod långpass på schemat och den stora frågan för mig var, skulle jag kunna vara med eller inte. Igår fick jag först ställa in morgonträningen och sen också eftermiddagsträningen med långintervaller. Även om jag gärna ville hinna kurera mig till dagens långpass skulle jag inte kunna varit med på gårdagens träningar om så det var sista passen här nere före hemresan.

I min kamp mot klockan så försökte jag hålla mig väldigt varm igår, jag hade mer på mig än vanligt och tog flera varma duschar. Jag försökte dricka mycket och till och med mycket vatten som egentligen inte är min favoritdryck. Jag gick och la mig så att jag skulle få 9 timmar i sängen och jag tog till och med pulsen vid sänggång, när jag vaknade inatt och imorse. Även om jag inte tar pulsen i vanliga fall tyckte jag det kändes bra om jag kunde se några positiva tendenser. Någon gång inatt när jag vaknade tyckte jag halsen verkade riktigt bra, men när jag vaknade igen imorse var den inte fullt så bra. Men jag laddade drickaflaskorna med vatten och gick ner och åt frukost knappt 2 timmar innan start. Mycket dricka och mycket varmt te och en lång frukost, mest av social anledning när folk kommer och sätter sig vid bordet. Jag pratade också med en infektionsläkare om mitt ont-i-halsen. Tänk att man kan ha sån tur att man träffar en infektionsläkare på lägret! När jag kom upp på rummet igen bestämde jag mig, självklart var jag tvungen att testa. Och snacket som gick var att snabbaste gruppen skulle springa 30 km och hålla runt 5 min/km, vilket inte borde vara några problem.

Det var klart bättre väder idag, men jag klädde ändå på mig sjukt mycket eller i alla fall varma kläder om man jämförde med alla andra. Men jag ville hellre bli asvarm och svettig än att riskera att jag blev kall igen och det halsonda skulle bli värre igen.

Det blev som vanligt en sammanslagning av 3.00 och 3.15-gruppen och då blev vi 6 löpare; Szacke, Szackes kompis Daniel, TSM-ledaren Micke, Sofia, Maria och så jag. Vi tutade iväg och landade direkt in på en bra fart som låg på 5.00 min/km eller strax under. Och varmt blev det, några av oss tog av oss lite kläder, men även efter det hade jag med råge mest på mig. En fördel med att springa långpass här nere och få lämna skogarna med en massa kringelikrokar är att man kommer ut lite längre. Okej, det innebär många och kanske tråkiga långsträckor, men fördelen är att när man tänker en runda i huvudet så känns den inte så lång, men är mycket längre i verkligheten. Detta gör att vi ganska snabbt och enkelt passerade på 5, 10 och 15 km, utan att det egentligen kändes speciellt jobbigt. Det gick bra för gruppen och det funkade bra för mig trots att jag kanske inte var helt kärnfrisk. Vi sprang som klockor på strax under 5.00 min/km och även om det gick bra för mig undrade jag lite för mig själv om det inte borde gå ännu lättare? Det var ju trots allt en fart ganska långt ifrån min marafart, men jag hoppades att det kunde bero på känningen i kroppen.

Tanken var att vi skulle springa en runda som gjorde att vi kom förbi hotellet eller gena dit efter drygt 20 km. Detta gjorde att man tänkte att det närmade sig slutet, trots att vi bara sprungit 15 km och faktiskt hade hälften kvar, till tänkta 30 km. Vi kom aldrig förbi hotellet utan det var så att det fanns ett ställe där man kunde springa hem genom skogen för att hamna runt 22-23 km. Vi passerade halvmaran på 1.43 som i sig ger ett snitt på runt 4.52 min/km vilket verkade rimligt med tanke på våra kilometertider. Vi fortsatte tugga på och någonstans runt 23 km gissar jag att kilometertiderna började sjunka ner till runt 4.45 min/km och kanske till och med lite under det. Vi började känna igen oss, samtidigt som det känns svårt att veta hur långt det är kvar till hotellet i denna skog med hur mycket slingor som helst. Skogen är lite småkuperad och det kändes faktiskt lite i uppförsbackarna så när Szacke gissade att det skulle bli 28 km kändes det som att det fick räcka för idag. Nu blev det ganska precis 29 km så vi stannade där och klockan stod på 2.20. Detta gör att vi de sista 7,9 kilometerna, från halvmarapasseringen, hade 37 minuter med ett snitt på runt 4.41 min/km. Summa summarum blir det runt 4.50 min/km på dessa 29 kilometer.

Därefter joggade vi sakta ner en kilometer för att få ihop våra 30 kilometer. Nu är det inte så jättevanligt att jag springer så långt som 30 kilometer, men med tanke på hur jag mådde igår och alla kläderna jag hade på mig får jag vara nöjd. Mest nöjd är jag att jag faktiskt var med idag överhuvudtaget. När jag nu var tillräckligt frisk för att vara med ville jag inte missa ett så här bra långpass.

Tråkigt nog tog jag inga kort på dagens långpass och jag är rädd för att inga andra i min grupp gjorde det heller, mer än möjligtvis TSM-Micke och i så fall ska jag försöka uppdatera inlägget med bilder senare.

Share Button