Genom bloggen har jag lärt känna en svensk löpare, boendes i USA, som sprang Boston Marathon förra året och kommer att göra det i år igen. Som ni vet kommer även jag springa detta välkända lopp som den 18 april går av stapeln för 115 gången. För att vi här hemma ska få lite mer känsla över hur Boston Marathon är borta i USA kommer jag låta Stefan gästblogga här vid några tillfällen fram till Boston Marathon och det första gästinlägget följer här nedan.

Här sitter man och försöker få motivation till att ge sig ut och springa 30 km. USA och New Jersey har sett den värsta vintern i mannaminne, med snöstormar som har fått skolorna och jobben att slå igen vid ett flertal tillfällen. Trots detta har jag lyckats att toppa antal löpta kilometrar med råge under januari och februari. Vad är det då som har lyckats motivera mig att göra detta, tillsammans med 26 000 andra löpare i USA och runt om i världen? Självklart är svaret Boston Marathon som går av stapeln på ”Patriots Day” den 18 april. Boston Marathon har blivit något magiskt för oss marathonlöpare och jag vågar nästan säga att Boston står högst upp på varje löpare ”bucket list”, ja det slår till och med den klassiska maran i Grekland som gav namn åt distansen. Jag kommer ihåg när jag och min kompis Terje avverkade kilometer efter kilometer i Skatås i Göteborg och delade våra drömmar om att springa just Boston Marathon. För många svenskar förblir Boston Marathon just en dröm, då man måste kvala in genom att springa under kvaltiderna som du hittar här. Lyckligtvis för mig så tog livet en vändning 2007 och jag flyttade tillsammans med min hustru till USA och New Jersey. Här i USA har löparboomen blommat ut till fullo och naturligtvis så har många samma dröm som jag själv, nämligen att springa Boston Marathon. I år fylldes Bostonkvoten på under 8 timmar, paniken och frustrationen var total bland de som hade kvalat in men inte fick plats, vilket ledde till att arrangören har sett över sina kvaltider.

Vad beror då Boston och löparboomen på här i USA? Min teori är först och främst Bostons historia och magi, men sen även att folk har blivit mer angelägna om att träna rätt för att förbättra sin form. Det är idag mer lättillgängligt att hitta scheman som passar just dig och din träning, genom bland annat Runners World. Sen har lättillgängligheten att kvala in till just Boston en stor del i det hela eftersom det i stort sett varje stor stad i USA finns ett marathon där man kan kvalificera sig till Boston Marathon. Kortare sträckor är också lättillgängliga här i USA. När våren börjar närma sig, kan man i stort sett hitta ett 5 km race inom rimligt avstånd varje helg. För mig blir det mitt andra Boston Marathon och i år är målet att göra sub 3 för första gången, på klassisk mark. Så någon mer förklaring behövs nog inte till varför man ger sig ut i kalla februari för att springa 30 km.

Det är idag 46 dagar kvar till Boston Marathon!

Share Button