Inatt sov jag inte bra, det blev inte många timmar och det märktes framåt eftermiddagen idag. Egentligen hade jag planerat ett lite längre pass, men jag orkade helt enkelt inte motivera mig för det. Istället fick det bli lite kortintervaller på inspiration av bland andra Sara och Petra.

Ibland känner jag för att bara nöta intervaller, likadana hela tiden, men ibland känner jag att jag behöver ändra lite tempo och längder på intervallerna. Idag behövde jag helt klart ett varierat upplägg, så jag tog fram mitt gamla intervallstegskoncept. Jag börjar med en lägre fart i en viss tid, nästa intervall höjer jag farten men minskar tiden osv innan jag vänder och sänker farten och förlänger tiden igen.

Idag varierades intervallerna mellan 45 sekunder och 2 minuter i tempon mellan 3.10 min/km och 3.30 min/km. Det behövs lite fart ibland för att jag ska hitta lite känsla i löpningen. Av någon anledning kommer känslan med farten.

Dagens insikt 1: Jag har tidigare inte sprungit intervaller i 3.10-fart, men idag gjorde jag ett par stycken i 45-60 sekunder och det gick ju bra. Och kanske är det så att det bästa med det var att den farten som tidigare varit min högsta intervallfart (3.20-fart) nu bara var näst snabbast och därmed blev den mentalt lite enklare att hantera. Nästa högst fart kan ju inte vara så farligt jobbigt… Så jag tror att det kan vara bra att tänja lite på sina gränser, vilka hastigheter man än springer i. Att tänka på gränserna kommer förhoppningsvis att flytta fram bekvämlighetszonen.

Dagens insikt 2: Även om jag sprang en del intervaller i 3.10-3,20 fart i 1 minut, så var det 2 minutersintervallerna i 3.30-fart som var jobbigast. Och visst kan det vara så att det är tiden som är jobbigast och inte tiden, men är det vanligt att det är så?

Dagens frågetecken: Okej, nu vet vi från ”dagens insikt 2” att jag kanske är bättre på att hålla en hög fart en kort tid än att hålla en lite lägre fart en längre tid. Och visst, vi vet ju att man blir bra på det man tränar, men hur bör jag träna för att bli lite bättre på att hålla en lite lagom hög fart en längre tid, som på sikt kan göra mig snabbare på 5 och 10 km?

Idag sprang jag i Adidas Adizero Adios – världsrekorddojjan!

Share Button