Ibland undrar jag hur olika idrotter eller idrottsgrenar kom till en gång i tiden och med åren också fått mästerskapsstatus. Det som känns mest aktuellt just nu är grenar som skidskytte, nordiskt kombination och den för dagen mest aktuella alpina grenen superkombination. Superkombination är en gren där man åker ett åk i den vanliga grenen störtlopp och ett åk i den vanliga grenen slalom. Men av någon anledning räcker det inte med att dessa grenar finns var för sig, man ska också ha en gren där dessa slås ihop. Lite knepigt tycker jag. På något sätt blir det en gren för de som inte är bäst i varken störtlopp eller slalom utan en gren för de som är minst dåliga på kombinationen av dessa grenar. Snart blir väl grenen ”pricka tiden” också en mästerskapsgren där man innan ska gissa vilken tid man kommer att få i ett åk och den som kommer närmast vinner, oavsett hur fort man faktiskt åkte.

Och tar vi detta koncept till löpningen så undrar jag om det inte är dags att hitta på en gren som skulle kunna kallas extremkombination, som är en kombination av marathon och 100 meter. Att man inte rakt av skulle kunna lägga ihop tiderna är ju ganska självklart, men det skulle säkert kunna fixas till med något poängsystem, på liknande sätt som skidskyttet får extraskott, extraminuter eller straffrundor beroende på vilken skidskyttegren det handlar om.

Men skulle extremkombination bli en gren framöver skulle jag kunna tänka mig att delta, för jag är inte bäst i varken marathon eller 100 meter, men förhoppningsvis en ganska okej medelmåtta i båda grenarna och med rätt poängsystem skulle det säkert kunna sätta mig överst på pallen i VM! :-)

Share Button