Tävlingssäsongen är här snabbare än du tror; läs det här!

Har du någon gång tänkt tanken, kanske speciellt runt nyår eller under vintern, att det är gott om tid att hinna komma i form till tävlingssäsongen (som kanske sträcker sig från april-september? Jag kan själv erkänna att jag mer än en gång både har tänkt och sagt något i den stilen. Men vet ni vad, det är oftast inte så lång tid kvar som man oftast tror.

För om vi gör ett litet tankeexperiment och tar Göteborgsvarvet och Stockholm Marathon som exempel. Jag kan använda både loppen som exempel eftersom de går nästan samtidigt. Utan att försöka vara exakt så kan vi anta att det är 100 dagar kvar till dessa svenska utmaningar. Om vi då antar dessa lopps snittlöpare tränar 3-4 gånger i veckan, dvs hälften av alla dagarna, så blir det 50 träningspass. Vi kanske också kan anta att vår snittlöpare tränar något annat än löpning 20% av passen, dvs 10 av dessa 50 träningspass. Då har vi 40 löpträningspass kvar inför loppen. Självklart är det så att alla träningspass på något sätt är bra för oss och våra resultat i loppen, men vi måste ändå inse att en del ”joggar” som vi utför kanske inte tillhör fokuspassen. Så efter att vi tagit bort lite olika typer av ”joggar” har vi kanske 25 löpträningspass kvar som ska göra att vi kommer i toppform inför de stora svenska lopp där vi kanske siktar på personliga rekord på distanserna. Men 25 bra fokuspass som långpass, intervaller, snabbdistans, progressiva distanser och andra bra fokuspass som du kanske tänker dig är inte så många för att komma i ditt livs form.

Min slutkläm och idén med blogginlägget är att få oss att inse att även om det är mitt i februari, kallt ute, snö och is på vägarna så har vi faktiskt inte så lång tid på oss att komma i form till de stora svenska loppen i maj. Gör gärna samma lilla kalkyl för att se om du tycker att du ligger bra till i din träningsplanering för att kunna nå dina mål.

Lycka till!

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Bra tänkt! Jag blev just tacksam för att mina mål ligger i september (Lidingöloppet 30k) och oktober (Hässelbyloppet 10k)! :)

 2. Sådär ja, nu fick du mig lite lagom ångestfylld precis innan jag ska sova. Nu går det nog lätt att sova, inget filosoferande om träningspass här inte. ;)

  Haha. Skämt åsido. Intressant inlägg. Ska ta mig en funderare på mina framtida löppass!

 3. Roger: Du har tur du! ;-)

  Pilla: Nä, tyvärr är det snart vår! :-)

  Alexandra: Visst svider verkligheten ibland. Men du är inte ensam, minst en till blir lite orolig ibland (jag såklart). Men vi får hoppas att verkligheten gör oss mer förberedda för våra stordåd! :-)

  Carina: Tackar!

 4. Grattis i efterskott!! Vilken fin dag du hade!! Och fina PEAK kläder!!

  Men herre Gud!! Vilket ångest jag fick efter ditt inlägg!! Man känner sig aldrig redo för tävlingssäsongen!! Fy…

  Men vi får göra vår bästa!!

  kram och tack igen för din hjälp och dina fina kommentarer :)

  kram

 5. Min tävlingssäsong sträcker sig från februari till november i år :-) (Årspremiär på söndag i Malmö)

 6. Coyntha: Inlägget var inte till för att skrämmas, bara att inse verkligheten! ;-)

  Helena: Härligt! En fördel för södra Sverige! :-)

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *