Intervallpass, 2-minutare i bra fart

Jag ska bli bättre, bättre betyder snabbare och snabbare betyder intervaller. Jag ska bli snabbare genom att springa intervaller i en fart som är högre än de jag är van vid och därigenom vänja kroppen vid högre farter. Detta kommer att göra att min nivå för ”behaglig fart” kommer att höjas. Så ikväll var det intervallpass igen.

Jag är van vid farter ner till 4:00 och kanske lite under vid vissa intervallpass eller på något millopp (som jag springer alldeles för sällan). Därför var tanken att jag idag skulle skruva upp farten till en nivå jag inte är van vid. Jag ställde in siktet på 3:30-fart (min/km). Jag tänkte köra 2 minutersintervaller och det slutade med att jag körde 3 set med 3 intervaller i varje set med 1 minuts vila. Och farten var just 3:30 min/km.

Det var jobbigt, ganska rejält jobbigt. Det är stor skillnad på att köra 1,5 minuter eller 2 minuter. Det är också stor skillnad på 3:30-fart och 3:45-fart. Och även om jag känner att jag har bra kondition så är det ändå flåset som gör att det tar emot i ett sånt här pass och inte benen som man kanske kan tro.

Det är viktigt att dricka ordentligt när man tränar hårt :-)

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Emil: Jag tänkte säga att jag inte minns vad jag dricker på bilden, men i bildens sammanhang låter det inte så bra att man inte minns mer den kvällen… ;-)

 2. Hej!
  Jag kommer att springa 6-timmars i Karlstad nästa helg!! Som du förstår är jag nervös!!
  Har du några goda råd för mig? ;) tack

  Vi ses i Prag!!

  :)

 3. Karin: Tänk vad bra att en bildtext kan göra någon så glad! :-)

  Coyntha: Kul! Jag blev allt lite sugen när jag såg att du skulle springa. Jag ska fundera lite och mailar dig lite tips. Och visst ses vi i Prag! :-)

 4. A: Serievilan var tänkt till 2 minuter, men blev 3 minuter första gången (pga att mina hänglåsnycklar gnagit sig igenom fickan och låg nere vid knät och hoppade väldigt irriterande och det tog en extra minut att få upp dem).

  Självklart är det inte bra om serievilan blir för lång, men är den inte för lång tror jag inte det är så stor skillnad jämfört med att köra utan serievila. Vad tror du?

 5. Handlar inte den där flåsigheten om att du (och alla andra också) tappar löpekonomin fullständigt i ”överfart”? Det är ju en viktig del av träningen i lite högre fart än vanligt att tekniken/utförandet sätts på prov och på sikt utvecklas.

  Löpning är ju inte bara perfekt syresättning av starka och uthålliga muskler utan också tekniskt utförande, och ju mer fart desto mer teknik blir det. Tycker jag.

 6. Roger: Du har en poäng där när det gäller löpekonomi, eller i alla fall löpstil. När jag kommer upp i ovana hastigheter är det lättare hänt att stilen inte blir lika bra, speciellt i slutet av en intervall eller i slutet av passet när jag börjar bli trött.

  Jag tror också mycket på att det gäller att vänja kroppen vid högre hastigheter. Även om man har kapacitet för att hålla en viss fart eller genomföra ett visst pass gäller det ju att göra detta så bekvämt som möjligt så att gränsen för den bekväma zonen flyttas framåt och därmed också sin kapacitet.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *