Ett inte helt lätt fråga att besvara är vilket tempo man bör ha på sina intervaller. Och det kanske egentligen inte är så konstigt för det beror ju på intervallernas längd, hur många man ska göra, vilken vila man har mellan dem, osv. Och allt grundar ju sig egentligen på vad intervallpasset ska syfta till.

Något som vi flesta har svårt för är att springa intervallerna ”så sakta” som det ganska ofta skrivs att man ska göra. Till exempel, springer du milen på runt 45 minuter bör du springa dina 1000 metersintervaller i 4:30-tempo, men det tycker nog många är för sakta för att vara intervaller, den farten håller vi ju en hel mil.

Och hur mycket snabbare ”bör” jag kunna springa i vissa korta intervaller beroende på min kapacitet på längre distanser? Direkt funderar jag på skillnaden på om jag ska springa i de farter som jag har kapacitet att göra, eller om en något lägre fart kanske egentligen gynnar mig mer? Sen tror jag det är svårt att göra direkta jämförelser eftersom en stor del i det hela tycker jag är den gamla devisen, ”du blir bra på det du tränar”. Om jag alltså springer milen på 40 minuter men väldigt sällan tränar intervaller och sällan tränar i en fart som faktiskt är högre än 4:00-fart, så är det heller inte så konstigt att jag har svårt för, eller blir ganska trött av, att springa intervaller eller andra pass i en fart som är högre än 4:00 min/km. Som sagt, man blir bra på det man tränar.

En annan intressant aspekt på det här med tempo på olika distanser för olika typer av löpare är det här. Lite generellt, så är det så att ju snabbare du är, desto mindre skillnad i tempo är det för olika distanser. Till exempel så skiljer det mindre än 10 sek/km i Szackes pers på maran och milen, medan det för mig skiljer 30 sek/km på samma distanser och för en del kanske det skiljer 60 sek/km på dessa distanser.

Share Button