Hård intervallstege

Är det så att man måste träna korta, snabba intervallpass för att bli snabbare även på distanser från milen till maran?

Jag tycker att det som långskubbare är lätt att glömma, eller hoppa över, intervallpass. Intervaller är väl bara till för de som ska bli snabbare på korta distanser? Jag behöver väl bara mala långpass? Naturligtvis är det så att det är bra för mig också med intervaller, även om jag inte är så bra på att träna det. Men eftersom jag vet, nu även av egen erfarenhet, att det ger mig mycket, även på längre distanser, så försöker jag träna en del intervallpass.

Idag testade jag ett upplägg där det hela tiden händer något, där jag byter både fart och intervallängd. Jag kallar det intervallstege och idag blev det 7 intervaller i följande längder i minuter: 4, 3, 2, 1, 2, 3 och 4. Jag hade hela tiden 1 minuts gångvila mellan intervallerna. Farten jag höll i de olika intervallerna var: 4.00, 3.45, 3.30, 3.20, 3.30, 3.45 och 4.00 min/km. Jag tror och hoppas att detta är ett upplägg som faktiskt är bra för mig. Och jag blev trött, så trött att jag faktiskt minskade intervalltiden med 1 minut i de två sista intervallerna.

Senare på kvällen pratade jag med en gammal polare och som vanligt pratade vi både livet och träning. Alltid kul och prata träning (och allt annat) med polarn och det ger mig en hel del. Det är skönt att få en bekräftelse på att den träning jag gör borde funka och i slutändan öka chanserna att mina kommande resultat blir bra, gärna så bra att jag putsar mina personliga rekord, det var ett tag sen.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

4 kommentarer

  1. Du är en i raden av löpare som fixar strålande resultat utan speciellt mycket fartträning. Utifrån de fina tider du gjort så är ju inte fyraminutersintervaller i fyraminuterstempo speciellt ”hårt” utan borde snarast vara tröskelintervaller för dig. Därför blir jag lite förvånad, även de högre farterna på de kortare intervallerna borde du fixa utan större problem memed din kapacitet.

    Sedan märker jag att just för korta intervaller, som t ex 1-minut så är dagsform och sådant ganska avgörande för hur det känns även om farten inte är superhög.

  2. Tack Staffan! Mycket intressant kommentar! Jag tänkte bara bemöta den lite snabbt här och nu för kommentaren i sig har fått det att snurra till i skallen och jag kommer skriva ett extra blogginlägg om just detta ikväll.

    Jag kan hålla med om att en fyraminutersintervall i fyraminutersfart inte låter eller så hårt, men i kombination med intervaller i högre fart blir passet som helhet ganska hårt för mig. Jag tycker att det märks stor skillnad på en intervall i 3:45-fart och 4:00-fart, dvs en liten fartskillnad gör det mycket jobbigare. Sn kanske det kan vara så att jag borde vara bättre även på kortare, men snabbare intervaller, men det är jag kanske inte och i så fall beror det nog mest på att jag väldigt sällan tränar något i en fart under t ex 3:45-fart. Jag är alltså ovan vid höga farter, även om jag kanske borde klara av dem. Jag borde kanske träna mer i höga farter för att vänja kroppen vid dem.

  3. Korta intervaller tycker jag har bra effekt på löpsteget men det är lätt att de går i överfart, jag körde ett pass på 8×200 och 4×400 igår (se bloggen) och det var blev riktigt tufft då jag sprang för fort på tvåhundringarna och inte hade någon kraft kvar till fyrahundringarna.

    Jag läste i RW för ett tag sedan att på tröskelintervaller skulle man hålla 5km hastighet (vilket är 3:45-fart för mig på mitt PB 18:45) på just korta intervaller, t ex 200-400m men så ”långsamt” springer jag aldrig tvåhundringar, fast jag kanske borde…inte lätt detta.

  4. Huvudet på spiken Staffan. Vad är lagom intervallfart för varje enskild individ? Det kan ju bero på intervallens längd, hur många, hur lång vila, osv. Sen är det nog ofta så att många springer sina intervaller snabbare än vad som ofta rekommenderas. Det är nog vanligt att man springer intervaller snabbare än sin tröskelfart.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *