Är det så att man måste träna korta, snabba intervallpass för att bli snabbare även på distanser från milen till maran?

Jag tycker att det som långskubbare är lätt att glömma, eller hoppa över, intervallpass. Intervaller är väl bara till för de som ska bli snabbare på korta distanser? Jag behöver väl bara mala långpass? Naturligtvis är det så att det är bra för mig också med intervaller, även om jag inte är så bra på att träna det. Men eftersom jag vet, nu även av egen erfarenhet, att det ger mig mycket, även på längre distanser, så försöker jag träna en del intervallpass.

Idag testade jag ett upplägg där det hela tiden händer något, där jag byter både fart och intervallängd. Jag kallar det intervallstege och idag blev det 7 intervaller i följande längder i minuter: 4, 3, 2, 1, 2, 3 och 4. Jag hade hela tiden 1 minuts gångvila mellan intervallerna. Farten jag höll i de olika intervallerna var: 4.00, 3.45, 3.30, 3.20, 3.30, 3.45 och 4.00 min/km. Jag tror och hoppas att detta är ett upplägg som faktiskt är bra för mig. Och jag blev trött, så trött att jag faktiskt minskade intervalltiden med 1 minut i de två sista intervallerna.

Senare på kvällen pratade jag med en gammal polare och som vanligt pratade vi både livet och träning. Alltid kul och prata träning (och allt annat) med polarn och det ger mig en hel del. Det är skönt att få en bekräftelse på att den träning jag gör borde funka och i slutändan öka chanserna att mina kommande resultat blir bra, gärna så bra att jag putsar mina personliga rekord, det var ett tag sen.

Share Button