Idag börjar Szalkais marathonprogram på marathon.se för dem som vill följa ett träningsprogram för en viss planerad sluttid i Stockholm Marathon i maj. Även om det kan kännas långt kvar till maj och speciellt nu när snön har kommit och det inte ens är december månad. Men se upp, om några dagar är det december och vips så har det varit både lucia, jul och nyår och 6 veckor har gått. Och att komma igång första veckan i januari kanske låter lätt, men är det verkligen så lätt efter ledighet, julmat och annat som pockat på uppmärksamheten? Nä, mitt tips är snarare att börja redan nu. Och ja, jag skriver detta även till mig själv, eller kanske speciellt till mig själv. :-)

Jag har än så länge bara kikat lite på 3-timmarsprogrammet och reflekterade över att jag tyckte det lät mer ambitiöst än jag kommer ihåg från tidigare år. Och det bekräftades även via mail från Szacke. Det drar igång med 5 pass i veckan som i huvudsak bjuder på lugna distanspass på runt 8-10 km i 4.30-tempo med en veckomängd på 50 km och uppåt.

Själv har jag funderat en del på hur min egna träning ska se ut framöver och eftersom jag siktar lite högre än 3 timmar borde mitt program vara något tuffare. Men under december månad kommer det till stor del vara lagom lugn distans som står för stommen, kompletterat med styrketräning och lite långpass. Fartträningen kommer jag vänta något med även om det kommer bli lite fartinslag i en del av mina lugna pass också.

Hur har du tänkt träna i vinter? Kommer du följa något program eller kanske kika på något program för inspirationens skull?

Share Button