Det har ju hänt mer än en gång att jag funderat på styrketräning i relation till marathonlöpning. Hur bra är det? Vad kan det ge mig? Om jag lägger på mig mer muskler måste jag ju släpa runt på dem också. Vilka övningar är det som kan ge just mig nåt med tanke på den löpstil jag har. Ska jag styrketräna för att få muskler eller borde huvudsyftet vara att styrketräna för att bli lite mer genomvältränad och på så sätt tåla mer och/eller hårdare träning utan att bli skadad? Många frågor blir det.

Jag kan inte påstå att jag har svaret på alla mina egna frågor, men som vanligt är det väl så att om man använder sitt sunda förnuft och inte krånglar till det mer än nödvändigt så kommer man ganska långt. Jag skulle säkert må bra av att bli lite allmänt starkare och skulle jag gå upp ett par kilo gör det inget. Lite starkare har jag nog nytta av i löpningen och att skaderisken borde minska.

Men vilka styrkeövningar ska man göra som långlöpare? Jag tror att man ska titta på vad man själv behöver. Vad är man dålig på och vad skulle kunna bli bättre? Men på marathon.se har de tagit fram Nio övningar som ger löpare styrka. Kolla gärna där och fundera på vilka av dessa övningar du behöver.

Sen skulle jag vilja slå ett slag för stretch. Eller nja, jag vill inte kalla det stretch egentligen för då tänker kanske både jag själv och andra att man ska rycka och dra lite i benen som man brukar och sen är det klart. Nä, jag skulle hellre vilja börja kalla det för rörlighet. Jag tycker själv att jag borde öka min rörlighet och det kan jag göra på olika sätt. jag kan naturligtvis stretcha några vanliga övningar, men jag kan också fundera på vilka andra övningar som skulle kunna öka min rörlighet. Kanske finns det några pass på gymmet som skulle passa. Kanske jag skulle köra yoga någon gång ibland, om inte annat för att lära mig några nya rörlighetsövningar som jag sen kan göra själv.

Share Button