För några år sen hörde jag talas om en ganska bra marathonlöpare som kanske hade en veckomängd på 8-10 mil. Han började sen lägga in 2-3 morgonjoggar i veckan som han inte hade haft tidigare. Dessa sprangs lugnt och kanske var 5-8 km per morgon. Detta tyckte han hade gjort honom mycket bättre, typ 10 minuter på maran vilket är grymt mycket om man redan innan springer maran på en bit under 3 timmar.

Då kommer det många frågor. Är detta rimligt? Skulle han blivit bättre även utan dessa morgonjoggar bara för att man håller en kontinuitet och kan förvänta sig att man med tid och erfarenhet blir snabbare? Skulle det ge samma förbättring om man istället för morgonjoggarna ökade på de vanliga passen med motsvarande distans eller träningstid? Eller är det just den lugna återhämtande joggen som man behöver tillsammans med den övriga träningen som lyfte fram resultatet? Vad tror ni? Någon annan som har känt någon form av positiv effekt från morgonjoggar?

Och när jag nu ändå är inne på morgonträning så skulle jag vilja jämföra med morgonspinning också. Kan morgonspinning motsvara morgonjoggen i resonemanget ovan? Kan morgonspinning till och med vara bättre för att det kanske är skonsammare än löpning och ett bra komplement? Eller är det så att det är själva aktiviteten löpning som faktiskt gör oss bättre? Vad tror ni?

Share Button