morgonjogg eller morgonspinning? hjälper det?

För några år sen hörde jag talas om en ganska bra marathonlöpare som kanske hade en veckomängd på 8-10 mil. Han började sen lägga in 2-3 morgonjoggar i veckan som han inte hade haft tidigare. Dessa sprangs lugnt och kanske var 5-8 km per morgon. Detta tyckte han hade gjort honom mycket bättre, typ 10 minuter på maran vilket är grymt mycket om man redan innan springer maran på en bit under 3 timmar.

Då kommer det många frågor. Är detta rimligt? Skulle han blivit bättre även utan dessa morgonjoggar bara för att man håller en kontinuitet och kan förvänta sig att man med tid och erfarenhet blir snabbare? Skulle det ge samma förbättring om man istället för morgonjoggarna ökade på de vanliga passen med motsvarande distans eller träningstid? Eller är det just den lugna återhämtande joggen som man behöver tillsammans med den övriga träningen som lyfte fram resultatet? Vad tror ni? Någon annan som har känt någon form av positiv effekt från morgonjoggar?

Och när jag nu ändå är inne på morgonträning så skulle jag vilja jämföra med morgonspinning också. Kan morgonspinning motsvara morgonjoggen i resonemanget ovan? Kan morgonspinning till och med vara bättre för att det kanske är skonsammare än löpning och ett bra komplement? Eller är det så att det är själva aktiviteten löpning som faktiskt gör oss bättre? Vad tror ni?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

1 kommentar

 1. Här kommer ett löjligt långt svar, baserat helt på mina hemkokta hypoteser så ta det med (minst) en näve salt.

  Man kan ju aldrig veta säkert eftersom vi inte vet vilket resultat han skulle ha gjort på maran utan de där morgonpassen. Det är inte säkert att en repris av förra årets träning också ger en repris på förra årets resultat.

  Det sägs ibland (kanske framförallt när man ska bromsa nybörjare från att öka sin ansträngning för fort) att det tar tid för långtidseffekter av träning att uppstå, så träning på en viss ”konstant” nivå kan ge effekt först efter ganska lång tid.

  Men det finns väl i princip fyra variabler att spela med:
  1) Mängd
  2) Fart
  3) Styrka
  4) Återhämtning

  Och om man förbättrar en eller flera av dessa i sin träning borde det, på kortare eller längre sikt, ge resultat. Om man dessutom har en obalans i sitt nuvarande träningsupplägg på det sättet att man har bra fokus på fart, styrka och återhämtning kan det säkert ge ganska stora effekter att enbart öka mängden.

  När det gäller att lägga på korta lugna morgonpass kan det säkert förbättra återhämtningen också.

  För att svara på frågorna:
  1) Det känns inte orimligt att de där passen hade viss, men kanske inte all, betydelse för resultatförbättringen.
  2) Att lägga mängden på andra pass kunde kanske ha gett motsvarande effekt, men sannolikt till priset av ökad skaderisk då påfrestningen vid varje givet träningstillfälle skulle ha blivit större.
  3) En ytterligare positiv effekt av morgonjoggar är att det, när man väl lär sig att kliva upp, är relativt enkelt att få plats med träningspassen även i en i övrigt upptagen tillvaro.
  4) Morgonspinning kan nog ge delvis samma effekt, det är alternativträning som sliter på kroppen på ett annat sätt. Många löpare kör väl cykel (med hög kadens) som rehabträning? Nackdelen är att det inte är löpning – dvs. det ger ingen löpspecifik teknikträning. Men det känns mer osannolikt att enbart ett pass morgonspinning per dag skulle sänka din maratid med 10 minuter, allt annat lika. Dock är ju aldrig allt annat lika.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *