polar vs garmin vs adidas micoach

Det finns många djunglar därute när man ska shoppa för löpningen. Skor är ett stort kapitel, kläder ett annat. Men visst är det också en stor fråga om man ska ha en pulsklocka eller en ”dator” hängande runt armen. Det senare måste jag erkänna att jag är urdålig på, både veta vad jag ska göra med dem och ännu sämre på att använda dem.

För några år sen köpte jag en Polar RS 800 med en S3 fotpod. Den har väl varit okej, eller, jag erkänner, jag har använt den på tok för lite för att ens veta hur bra den är. I början kollade jag farten lite när jag sprang, men senaste tiden har jag bara använt den för att hålla koll på pulsen på långpassen. Är det någon annan som har just denna Polarklocka och som har tips på hur jag skulle kunna använda den?

Eller är det så att jag skulle ha mer nytta av en Garmin nånting eller en Adidas miCoach? Vad tror ni som använder någon av dessa? Hur använder ni dem? Är det krångligt att lägga över informationen till datorn? Gör ni det eller är det mest kul att veta att man kan göra det om man vill? Det är ju en sak vad klockorna klarar av rent tekniskt och en annan sak hur mycket man använder de tekniska finesserna när man sen har köpt klockan.

Min Polar RS 800 ute på träning i Portugal

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

4 kommentarer

 1. Jag har kört med min Adidas miCoach i drygt 6 månader och den fungerar bra, förutom lite felvisning från fot-podden (som jag säkert hade fått ordning på om jag orkade kalibrera den – nu visar den ca 5-10% för kort sträcka vilket innebär att jag är snabbare än vad siffrorna säger så jag låter bli att ändra).

  Överföringen från miCoach till datorn/webben är busenkel – plugga in USB-konstakten så görs det helt automatiskt. Man behöver inte tänka.

  Ytterligare en bra sak med miCoachen är att Adidas konstant utvecklar produkten med ny mjukvara som laddas hem och installeras automagiskt (favoritord som jag får använda för sällan numera). Den miCoach jag har i dag är en annan produkt än den jag köpte i mars.

  De har även en mycket vaken onlinesupport som svarar på mail inom några minuter. De hjälpte mig snabbt i våras med en systemåterställning när jag hade klantat mig och dragit ut sladden vid fel tidpunkt…

  Nackdelarna med miCoach är att man inte har någon display, man måste trycka på den och få data uppläst för sig och då får man sträcka, fart, puls, kalorier, stegfrekvens samt tid (man kan välja vad man vill ha). Den upprepar även senaste coachmeddelande (t.ex. öka farten till grön zon). Sammanlagt tar det ca 30 sekunder att få hela den där ramsan uppläst för sig, och det kan vara lite irriterande om man bara vill ta en snabbkoll på hur länge man sprungit eller hur fort det går.

  Något som är bra med miCoachen är webbsidan, den kan du skapa ett konto på och testa utan att köpa någon produkt. Den ger en fin träningsdagbok och bra koll på statistik och historik för den som gillar att se sin utveckling. Och den gör allt automatiskt.

  Jag har nyss köpt en Garmin 305 och det är väl lite tidigt att utvärdera den. Orsaken till att jag byter är att jag vill kunna titta på farten samt få Garmins ”autolap”-funktion, som talar om vid varje avslutad kilometer hur fort det har gått. Tror jag kan ha nytta av det under både träning och tävling då jag har en tendens att springa för fort i början… men än så länge är jag inte riktigt kompis med dataöverföringen och Garmins programvaror. Men det kommer säkert.

  Maila och fråga om du undrar något specifikt om miCoachen, jag har i alla fall sprungit något hundratal pass med den och tycker mig kunna den rätt bra. Skulle dock säga att den är bättre för mindre rutinerade löpare än du.

 2. Just ja, ett tillägg. Du springer ju ganska mycket på löpband så då är det ju en fördel med fot-podd framför GPS. Ryktet säger att podden till miCoach går att få att prata med Garmin-klockor, jag har dock ännu inte testat men den är till det yttre identisk med Garmins egen (förutom loggan).

  Jag tror att den viktigaste funktionen som elektroniken har för mig är att den skapar mätbarhet och uppföljningabarhet. Har haft en chef som tjatat om att bara det som mäts ordentligt blir gjort. Något ligger det i det.

 3. Roger, du kan anpassa vilka parametrar miCoach läser upp för dig. Det kan du göra på hemsidan. Där kan du välja bort uppgifter som du inte vill/behöver höra under rundan. Självklart kommer uppgifterna att reggas och reflekteras i den slutgiltiga analysen av träningspasset.

 4. Om du inte saknar all denna info i din träning eller är överdrivet intresserad av att kunna se ingångsfart i backar under 300 meter och med genomsnittlig lutning mellan 3 och 4 %, eller annan lika ovärderlig information, så behöver du nog inte en dator på armen:-)
  Jag har (fick i present) en Garmin 405 och använder puls, tid, sträcka och medelfart. Överföringen är busenkel, lägg klockan på skrivbordet så startar garmins program automatiskt och för över all info (via en liten USB-grej som alltid sitter i min burk). Sen tittar jag hur långt jag sprang, på kartan och sen glömmer jag all info:-) Det kanske kan vara kul att man kan gå tillbaka och jämföra statistik, men jag har inte orkat …

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *