dumma hals

Vad gör man när man varje morgon vaknar med lite ont i halsen? Är det sånt man får räkna med nu på hösten när det blir allt kallare och inget att bry sig så mycket om? Och hur påverkar det träningen? Kan man träna ändå eller ska man låta bli att i alla fall springa när man har ont i halsen? Hur tänker ni?

I vanliga fall brukar jag nog kunna träna lite smått även om jag är lite snuvig och ibland är det till och med bra, då kommer det ut lite fortare och jag blir av med det. Men när jag har ont i halsen, vilket tyvärr händer en del, så brukar jag se på det lite allvarligare och vill egentligen inte träna. Men om det är lite ont i halsen på morgonen som ganska ofta blir bättre efter en kopp te och generellt för att dagen går, kan jag träna då? I övrigt känner jag ju mig frisk.

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

3 kommentarer

 1. Känner igen frågeställningen. Jag har känt så där på morgnarna de senaste veckorna (jag skyller på dagisbarn som släpar hem den ena otäcka smittan efter den andra…) men ändå tränat (och sprungit lopp).

  Om jag känner mig irriterad i halsen då tränar jag, om det gör ont så tränar jag inte. Är man osäker så kan man ju göra bedömningen när man kommit igång lite i stället för att göra det direkt på morgonen.

  När jag tittar på mina pulskurvor tycker jag att det ser lite högre ut än vanligt men inte extremt. Det skulle lika väl kunna vara sjunkande form kombinerat med att jag försöker ta i ordentligt…

  Jag tycker att man ska fundera lite på hur man känner sig totalt sett. Om jag har flera men lite diffusa symptom är jag lite extra försiktig för jag vet att det brukar betyda att något större är på gång. Ofta kan jag ändå inte träna ordentligt om jag känner mig lite krasslig så det är lika bra att vara försiktig.

  Det är inte hela världen att ställa in träningen några dagar – risken med att träna när man är sjuk är ju att det blir komplikationer som leder till ännu längre träningsavbrott.

  Ulrika Johansson skriver klokt om att ta det lugnt här:
  http://www.runnersworld.se/blogs/ulrikajohansson/2469.htm

 2. Jag brukar kolla min puls innan jag ger mig ut i fall jag har någon förkylningskänning. Kolla så att du kommer ner bra i puls trots du bara sitter i soffan. Även sen de första 10 minuterna, ligger pulsen ok eller är den högre (mycket högre då, man kan fortfarande ha en dålig dag) än normalt vid den farten. Bara för att det känns tungt så kan pulsen ligga lågt och fint och då tycker jag det är ok att springa ett lugnt pass.

  Sedan så är det inte hela världen om man vilar typ 3 dagar och förkylningen inte bryter ut, det tar mer på psyket än formen =)

  Jag brukar även trycka i mig lite extra D-vitamin om jag får förkylningskänning, det brukar kunna mota i väg känningen direkt.

 3. Jag är ju lite harig när det gäller sånt här, vilar hellre en dag för mycket än en för lite. Hoppas du blir bra i halsen snart!

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *