Okej, jag håller med, rubriken är kanske helt självklar, men jag kom inte på nåt annat. Klockan är ju trots allt lite sent (även om jag ofta är vaken vid den här tiden).

Det jag har tänkt på när det gäller rubriken är att det inte bara är distanser på 5 eller 10 km som kräver ett högt tempo för att ge ett bra resultat. Även ett bra resultat på maran kräver ett högt tempo. Jag tror att jag kan göra milen under 40 minuter om jag väl skulle testa. Milen på 40 minuter innebär som bekant ett snittempo på 4 min/km. Om jag ska göra ett för mig bra resultat på maran så är det runt 3 timmar och det innebär ett snittempo på 4.15 – 4.20 min/km. Det är alltså inte någon jätteskillnad i tempo för ett bra resultat på milen och ett bra resultat på maran.

Om jag då också tänker på att det inte är speciellt ofta som jag tränar i ett tempo som innebär 40 minuter på milen, dvs 4 min/km så är det kanske inte heller jättevanligt att jag springer i 4.15 min/km. Visst, det händer ju i intervaller och kanske in slutet på vissa distanspass, men hur ofta händer det att jag sticker ut och bränner av 15 km i en snittfart på t ex 4.10 min/km? Aldrig, kan jag säga. Innebär detta att jag springer för sakta på många av mina träningspass?

Ja, ja, det kanske inte är läge att börja fundera en massa på detta nu, men det tål att tänkas på när man ska starta vinterträningen. Det är ju också helt klart att det inte är så lätt att känna sig fullärd när det gäller träning. :-)

Till sist vill jag inflika att även om jag i texten ovan refererade till mina önskade tider och tempon för att jag ska uppfylla mina mål så är det just också mina mål. Jag tycker att alla som kämpar ska kämpa för era egna mål, oavsett om det är milen under 60 minuter, halvmaran på 1.10, springa 5 km utan att gå eller bara lunka runt ibland för att ni mår bra av det. Förhoppningsvis blir vi alla bättre, mår bättre och lyckas uppnå våra mål.

Glöm inte ha kul på väg mot era mål!

Share Button