Första passet efter resan blev en pulsbaserad fartlek, helt oväntat faktiskt. Men efter en utflykt blev det lite ont om tid innan DN-galan och då hittade jag på den pulsbaserade fartleken eller pulsbaserade intervallerna kanske jag ska kalla det. Ni som kan det här med pulsbaserad träning får gärna ge era kommentarer på passet för själv har jag faktiskt ingen aning om det går bra att träna på detta sättet.

Planen var i grova drag att köra uppvärmning och nerjogg i lugn fart under en viss pulsnivå. Däremellan tänkte jag köra 5 stycken 3-minutersintervaller i ett visst pulsintervall med 1 minuts gåvila. Uppvärmningen höll jag under 140 i puls. Intervallerna ville jag ha mellan 160 – 170 i puls. Fråga mig inte varför jag valde det pulsintervallet, det bara lät lagom. Nerjoggen var jag mer anfådd än uppvärmningen så nerjoggen höll jag under 150 i puls.

Passet gick som helhet ganska bra och enkelt. Men det blir ju också så när pulsen bestämmer farten, bra eller dåligt, jag vet inte. Efter ett par minuter in i en intervall låg jag kanske på 170 i puls och då fick jag ju sänka farten för att inte gå över 170 i puls som jag satt som övre gräns. I ett vanligt intervallpass hade jag ju snarare försökt hänga i med samma fart hela intervallen, men idag blev det ju som så att jag sänkte farten när det började bli jobbigt (pulsen uppe i 170). Det kan ju nästan låta mesigt.

Är detta ett okej sätt att träna intervaller på? Eller ska man köra på tid och fart när det gäller och låta pulsen påverka andra pass istället?

Share Button