Jag hade förmånen att få träna en del med Anders Szalkai på träningslägret i Portugal i våras. Bland mycket annat pratade vi om de träningsprogram han skriver som ligger ute på nätet och som många också följer eller i alla fall sneglar en del på. Jag tillhör de som sneglar en del på dem, men mest för att få lite tips på ungefär vad som bör ingå.

Ett utav mina tidsmål är att springa halvmaran på 1.20 vilket jag inte gjort trots många försök. Däremot vet jag inte hur många halvmaror jag gjort under 1.25, men det är fler än 10. Nu har jag åter igen sneglat en del på Szalkais träningsprogram för halvmaran och de som siktar på en tid runt 1.20-1.25. Det har i och för sig kommit mer än hälften av det program som finns med målet inställt på Stockholm Halvmarathon den 11 september, men jag är ju inte riktigt någon nybörjare så jag skulle nog klara av att haka på det mesta i programmet nu.

När jag idag snabbt tittade igenom de återstående veckorna drog jag några slutsatser:

  • I total veckomängd ligger veckorna på ungefär 6 – 8 mil i veckan vilket är lite mer än vad jag brukar träna, men det skulle funka. I denna veckomängd ingår också ganska generösa uppvärmningar och nerjoggar vid vissa träningspass.
  • Långpassen som kanske ligger mellan 20 – 26 kilometer går inte så sakta som man ibland hör att långpass bör göra. Ibland ligger planerad långpassfart på runt 4.20 – 4.30. Det passar i och för sig mig bra, för jag gillar inte att köra långpass i t ex 5.00 min/km.
  • De korta intervallerna, 200 – 500 meter, ligger ofta på en fart runt 3.20 – 3.30 min/km. Det tycker jag är ganska fort i ett pass som t ex 15*400m, men det är väl det som krävs.

Naturligtvis är också backpass, morgonjoggar, lugna distanser, osv med i programmet, men det var inget speciellt med det.

För min egen del tror jag det är mängden intervallpass och farten i dem som är en viktig del. Även kontinuiteten i långpassen i bra fart, kanske progressiva är viktiga. Och om jag dessutom kommer upp i liknande veckomängd som i Anders program kanske jag har en möjlighet att krypa ner mot mitt pers.

Share Button