Jag vet inte om jag bara talar för mig själv när jag säger att det är lätt hänt att hamna in i något slentriant träningsschema där de flesta pass ser likadana ut. Vi kanske egentligen vet ganska väl hur vi borde träna, men vi vill gärna få höra det från någon annan, få någon form av bekräftelse på att vi är på rätt spår. Detta samtidigt som vi själva vill ha ett finger med i spelet om hur vi ska träna som om själv är bäste dräng. Hur som helst kommer här ett inlägg om hur man kan strukturera sin träning.

Samtidigt som fler och fler springer för att må bra blir vi också fler och fler som springer för att bli bättre på att springa. Kanske har vi någon runda som vi gärna vill bli snabbare på eller så har vi kanske anmält oss till något lopp. Redan här tycker jag vi kan se en skillnad i form av att det ofta står lite överallt att man bör träna löpning minst tre dagar i veckan om man vill bli bättre på just löpning. Detta tror jag i och för sig är en sanning med modifikation och beror en del på hur van löpare man är. I början tror jag säkert man kan bli bättre även om man inte tränar löpning 3 dagar i veckan. Vi ska inte heller förakta de alternativa träningsformer som kan vara bra även för löpningen.

Men om vi har sprungit ett tag och vi vill bli bättre så är det nog två generella saker som gäller. Träna mer eller träna mer strukturerat. Jag tror alltså att det inte alltid krävs så många mer veckomil för att bli bättre utan till viss del kan vi säkert bli bättre med mer strukturerad träning och samma veckomängd. Generellt tror jag att många blivit bättre på att lägga in långpass och intervallpass utöver de vanliga distanspassen, men jag tycker det tål att påpekas igen. Jag skulle nästan kunna sträcka mig så långt att jag tycker att långpassen och intervallpassen är viktigare än de gamla vanliga distanspassen, men samtidigt tycker jag inte vi ska sluta med ”de vanliga distanspassen”.

Oavsett vilken distans du siktar på kan ett långpass i veckan eller var 10:e dag vara på sin plats. Och har du en halvmara, mara eller Lidingöloppet framför dig i höst är det absolut bra att komma igång med en bra kontinuitet på långpassen. Till dessa distanser tycker jag långpassen är A och O. Och kom ihåg att det är tiden du är ute och tränar som räknas, inte hur fort du springer eller hur många kilometer du kommer. Det är viktigare att vara ute tillräckligt lång tid än att t ex springa lite för fort och inte få till ett tillräckligt långt pass.

Jag tycker också att intervallpass är viktiga. Detta säger jag inte för att de är mina egna favoritpass, för det är det inte, men jag börjar lära mig dem och framförallt har jag börjat uppskatta dem. Beroende på vilka distanser du vill förbättra dig på så kan intervallpassen se lite olika ut, men du kan säkert variera lite och prova dig fram. Försök få till ett intervallpass i veckan så ska du se att du både vänjer dig och kanske till och med lär dig tycka om dem. Variera gärna mellan antal intervaller, längd på intervallerna och på vilotiden mellan intervallerna. Men tänk på att intervallerna inte måste gå tokfort för att göra nytta. Kanske är det bättre att t ex ligga på en fart som ungefär motsvarar din tävlingsfart på milen och ha ganska kort vila. Jag tycker också att intervallpass kan ha en liten psykologisk inverkan där jag efteråt kan känna mig lite duktig, vältränad och jag vet att jag gjort ett bra pass. Så känner jag i princip aldrig när jag ”bara” varit ute och sprungit en mil.

Jag skulle också vilja slå ett slag för rörlighet och stretching. Detta är egentligen inte alls mitt område men efter att ha varit skadad och inte sprungit ett steg på 6 veckor så inser jag att det behövs. Samtidigt kan jag inte påstå att jag blivit så mycket bättre på att få det gjort nu efter skadan. Därför tycker jag det är en bra idé att till och med planera in ett rörlighets och stretchingpass. Spring t ex 5 km i lugn fart för att sedan bara fokusera på rörlighet och stretching resten av passet. För mig krävs det nog att jag planerar in det som ett eget träningspass eftersom jag är så dålig på att stretcha tillräckligt efter de andra träningspassen.

Jag känner redan nu när jag har skrivit detta att jag själv kan ta till mig en del av det jag skrivit så jag hoppas att du också kan ha nytta av det.

Det är dags att ta tag i intervallpassen igen!

Share Button