Det går inte en dag nu utan att jag funderar på hur jag ska lägga upp träningen för att det ska bli bra resultat till hösten. Mer om det i ett kommande inlägg. Men intervaller i olika former kommer naturligtvis vara ett viktigt inslag och idag gjorde jag nog mitt första riktiga intervallpass sen början av april.

Det var lite av en slump att det blev intervaller idag. Jag hade sprungit och lufsat de senaste passen och Sara skulle till gymmet nu på kvällen så jag passade på att följa med. Väl på gymmet kände jag lite för att få till några intervaller i tänkt marafart som det brukar kallas. Har man ungefär en timme på sig är det ganska bra att få ett lite kort distanspass med inslag av marafart.

Väl på bandet och efter lite uppjogg bestämde jag mig för att köra 10*4 minuter med 1 minuts vila. Det kändes som det borde vara ett bra pass och jag tyckte att en fart på 4.15 min/km vore lagom, så jag drog iväg på det.

Som vanligt när jag kör intervaller känns första intervallen lite småjobbig, kanske både i fart och längd. Detta stämde även idag. Men samtidigt vet jag att jag inte behöver bli orolig, för det kommer gå lättare och visst gjorde det det. Det rullade på ganska okej och när jag närmade mig hälften, dvs femte intervallen så tänkte jag att jag ökar farten till 4 min/km de sista fem intervallerna. Och det gjorde jag och likadant nu kändes det att farten blev högre, men det funkade. Det funkade så pass bra att jag på de två sista intervallerna inte kunde låta bli att höja farten ytterligare, ner till 3,45 min/km. Nu kände jag att det började gå fort, men det gick. Med lite upp- och nerjogg blev det 12 km på en timme, helt okej.

Så här i efterhand känns det ganska bra och det känns kul att jag är tillbaka och kör intervaller igen. För det kommer jag som sagt att behöva göra en hel del i sommar.

Lite träning på stranden i sommar kanske?

Share Button