Igår avlöste invigningarna varandra. Efter fikamingel i Stadshuset och invigning av motionsspår och utegym var det dags för invigning av mina i New York inköpta Adidas Marathon 10.

Jag och Sara sprang ut en sväng utmed vattnet vid Karlbergs Slott i Stockholm och sen bort mot Sundbyberg. En del av sträckan var ny för mig men det var ganska fint där med cykelvägar och bra stigar att springa på. Det var till och med sol och en temperatur som gjorde att jag sprang i shorts och jacka. Sommaren kanske är på väg.

Naturligtvis var det kul att äntligen prova mina nya Marathon 10 dojjor. Som i princip alltid efter första passet i ett par nya skor tycker jag att de verkar bra. För det gör det ju alltid. Precis som när man köpt något annat som är dyrt, man känner nästan att man måste vara nöjd. Nu var ju inte dessa dojjorna så dyra, men jag vill ju ändå att de ska vara ett bra köp.

Jag hoppas att detta blir en favoritsko i sommar och en av de positiva saker som försäljaren berättade om jämfört med en del andra modeller var att Marathon 10 verkligen hjälper steget att komma längre fram på framfoten. Självklart är detta något jag hoppas på att få hjälp med av skorna och av bara farten så tänkte jag lite på detta igår på dojjornas premiärrunda.

I samband med invigningen av motionsspår och utegym igår eftermiddag pratade vi också med Szalkai angående five fingers, lätta skor, framfotalöpning osv. Summan av kardemumman var lite att lätta skor i någon form ofta hjälper till att få ett bättre steg om löparens fysik klarar av den något annorlunda påfrestningen som detta innebär. Det är nog till och med så att löpning på framfoten innebär att man gör av med mindre energi än vid löpning med hälisättning. Men det kan ta ganska lång tid för kroppen att vänja sig vid den belastning som ett par lätta skor innebär. Så att hoppa rätt ner i ett par five fingers (tåvantsmockasin) och sen bara lubba iväg på vanliga träningsrundan är inte att rekommendera. Snarare är det nog så att det krävs en långsam stegring av löpning i five fingers där det kanske är väldigt korta pass på gräs som gäller i början (har för mig att jag läst denna rekommendation av Jonas Colting som är triatlet).

Lite spänst har långskubbaren kvar i hoppen va?

Share Button