Några av oss springer för att det är skönt och bryr sig inte så mycket om tider och sånt, medan en del av oss hela tiden vill bli bättre utifrån våra egna förutsättningar. Och jag själv märker av det tydligt ganska snart efter ett lopp, som helgens mara, att jag börjar fundera i banorna hur jag ska träna nu för att bli bättre.

Jag tror att en del av oss är med i en klubb där vi får lite tips, andra hittar tips på träningsmoment via bloggar eller träningsprogram på nätet. Men det är nog inte ovanligt att man med hjälp av lite blandade tips lite här och där hittar på lite egna pass som man tränar själv. Men lyckas vi sätta ihop träningar som gör oss bättre? Ibland pratas det om träning som man behåller konditionen med, men man blir inte bättre. Det kanske inte alltid är så att mer mängd gör oss bättre? Kanske är det minst lika vanligt att vi skulle kunna bli bättre med samma veckomängd om det är lite bättre komponerad.

Ibland är det ju också så att man har fullt fokus på en distans, som t ex snabbare på milen eller persa på maran, men ibland vill man ju bli bättre på allt, samtidigt. Går det? Jag skulle gärna bli bättre på både milen, halvmaran och maran till i höst, så jag har ju flera månader på mig att träna, så det borde väl inte vara några problem. Eller måste jag fokusera på en distans?

Jag måste säkert köra mer intervaller av olika slag för att bli snabbare på milen. Och vara duktig med långpassen där delar bör gå i tänkt marafart för att bli bättre på maran. Halvmaran däremot känns lite knepigare.

Det här inlägget gav ju inte direkt några svar på mina egna frågor. Hur tänker du när det gäller dessa frågorna? Tycker du det är busenkelt att själv sätta ihop lite träningar som gör dig bättre eller letar du tips på nätet och klubbarna?

Är det tuffa intervaller som ska göra mig bättre till hösten?

Share Button