Hur blir vi bättre?

Några av oss springer för att det är skönt och bryr sig inte så mycket om tider och sånt, medan en del av oss hela tiden vill bli bättre utifrån våra egna förutsättningar. Och jag själv märker av det tydligt ganska snart efter ett lopp, som helgens mara, att jag börjar fundera i banorna hur jag ska träna nu för att bli bättre.

Jag tror att en del av oss är med i en klubb där vi får lite tips, andra hittar tips på träningsmoment via bloggar eller träningsprogram på nätet. Men det är nog inte ovanligt att man med hjälp av lite blandade tips lite här och där hittar på lite egna pass som man tränar själv. Men lyckas vi sätta ihop träningar som gör oss bättre? Ibland pratas det om träning som man behåller konditionen med, men man blir inte bättre. Det kanske inte alltid är så att mer mängd gör oss bättre? Kanske är det minst lika vanligt att vi skulle kunna bli bättre med samma veckomängd om det är lite bättre komponerad.

Ibland är det ju också så att man har fullt fokus på en distans, som t ex snabbare på milen eller persa på maran, men ibland vill man ju bli bättre på allt, samtidigt. Går det? Jag skulle gärna bli bättre på både milen, halvmaran och maran till i höst, så jag har ju flera månader på mig att träna, så det borde väl inte vara några problem. Eller måste jag fokusera på en distans?

Jag måste säkert köra mer intervaller av olika slag för att bli snabbare på milen. Och vara duktig med långpassen där delar bör gå i tänkt marafart för att bli bättre på maran. Halvmaran däremot känns lite knepigare.

Det här inlägget gav ju inte direkt några svar på mina egna frågor. Hur tänker du när det gäller dessa frågorna? Tycker du det är busenkelt att själv sätta ihop lite träningar som gör dig bättre eller letar du tips på nätet och klubbarna?

Är det tuffa intervaller som ska göra mig bättre till hösten?

Share Button
Publicerat den
Kategoriserat som Inlägg

9 kommentarer

 1. Jag använder de program som man kan konstruera med Adidas miCoach (se http://www.adidas.com/se/micoach).

  Det löser lite av problemet, funktionen hjälper till att lägga upp träningspass baserat på vilken nivå man ligger på och vad man vill åstadkomma (allt från att komma igång till att bli snabbare på en viss distans).

  Den är säkert inte optimal, men den har hjälpt mig att bryta mitt slentrianjoggande på samma 5K-sträcka hela tiden…

 2. Intressant fråga. Personligen hämtar jag insperation från bloggar och programmet Sverige springer tycker jag var toppen. I hur man lägger upp träningen ser jag gärna till någon duktigare löpare, men inte för bra, som man kan tävla med.

 3. Det finns flertalet sätt att bli bra tror jag. Det viktigaste i mina ögon är mängd. Det är väldigt många som kör intervaller och snabbdistans och liknande men utan mängd så förbättrar man sig oftast inte utan man skadar sig mest. Ordentligt med mängd är väldigt viktigt tror jag.

  Sen en annan sak är variation, om man kör samma 6*1000m intervaller i något bättre fart varje vecka så tror jag inte man förbättrar sig så snabbt som man kan. Däremot om man varierar mellan backintervaller, kortintervaller (200-400m), långintervaller (1-2-3-4km), stegar med intervaller (3*(200-400-800-1600)) m.m så kommer man betydligt längre.

  För mara tror jag långpass med tröskelfart inlägg är väldigt viktigt, gärna i mitten så man får känna på att springa med slitna ben i slutet.

  Om jag nu bara vore bra på följa mina egna råd så hade jag säkert själv förbättrat mig =)

 4. De flesta seriösa löpare gör ju så att de först optimerar sin kapacitet på milen och sedan går upp i distans, så det är väl ett tips. Det går säkert att göra allt på en gång också, men det är nog vanligare att man går uppåt än tvärtom. Sen går det väl att bli bra på allt, men för att bli bäst på en distans får man nog fokusera på just den.

 5. Om du blir snabbare på milen och behåller din ”maraform” så borde ju maran också bli snabbare eftersom du har en snabbare tid att åtgå ifrån eller hur. Men jag håller med om att det är svårt att göra allt samtidigt. Speciellt som jag skulle vilja, gå ner nåt kilo, men ändå prestera på mina tävlingar (livräddning). Det funkar inte. Det måste man lägga i olika perioder.

  En fråga också. Bloggen heter ju snabba fötter – har du något tips på pass som kan göra mig snabbare på sträckor mellan 10-200 meter. Just nu kör jag mest distans. Tycker det är så svårt med intervaller.

 6. Mitt sätt är att våga prova nya saker och låt allt ta tid. Det går inte att ändra löpteknik, tider ovs på kort tid. Vissa kanske kan det, pga gener ovs. En normal motionär (jag) måste nog låta allt ta lite tid.
  Finns mycket bra sidor på nätet som hjälper en på vägen. En klubb hade varit kanon, men bor ju i en liten by :/

 7. Borde det inte vara precis som det är med styrketräning, att man inte skall låta kroppen på något vis vänja sig vid en belastning, intensitet eller distans. Visst hittar man tips på nätet som man sätter ihop till en personlig träningsform som passar efter egna förutsättningar. Alla har vi ju olika kondition, styrka, löpsteg och vilja.

 8. Tack för många och lite olika kommentarer. Det är naturligtvis svårt att hitta ett rätt svar på frågan, för det finns nog inga fel och allt är ju som alltid individuellt också. Men vi kan väl sammanfatta det med att bra tips finns absolut att hämta på nätet, både på bloggar och träningsprogram. Variation är viktigt och vi ska nog variera så mycket att vi varierar intervallerna i intervallpassen, distanserna i distanspassen och farten i alla möjliga pass. Och kan man öka mängden utan att bli skadad är det säkert positivt för resultaten.

  Det kom också en fråga om hur man blir snabbare på 10-200 meter. Det är väldigt stor skillnad på 10 och 200 meter. 10-30 meter är en ren accelerationsfas, medan det från ca 50-200 meter handlar mycket om uthållighet. Naturligtvis är det så att man blir bra på det man tränar så fortsätt gärna med intervallerna. Glöm inte de väldigt korta intervallerna och ha då gärna ganska lång vila, så att intervallerna gärna går fort nog. Sen tycker jag att man måste kunna lämna sin ”långdistansstil” och vara väldigt flexibel och rörlig i kroppen. Där tycker jag att små snabba ruscher i skogen kan vara bra. Där tvingas du vara flexibel och lyfta på benen och jobba med armarna.

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *