Ibland säger man att människan är av naturen lat. Och till detta kanske man kan haka på att man vill uppnå bra resultat med minsta möjliga träning. Petra har tidigare i sin marathonblogg varit inne på skillnaderna mellan förslagen på träningsprogram som finns på Marathon.se och i senaste numret av Runnersworld. Jag var då på resa, men har nu bläddrat lite i tidningen och hittat träningsprogrammet för maran där.

Jag följer själv inget speciellt program, men tycker ändå det är kul och titta lite på de träningsprogram som presenteras för att se lite hur de har tänkt. Det jag tycker är lite intressant med programmet i RW är att det i veckorna 5-9 bara är 3 pass i veckan. Däremot ska nästan alla pass runt milen springas i en fart strax över tänkt marafart och passen mellan 15-20 km ska springas i en fart runt 15-30 sekunder över tänkt marafart.

Och mängden dessa veckor ligger ”bara” på 3-4 mil i veckan, Och det gör den oavsett om man siktar på 2.45 eller 5.15 som sluttid på maran. Det ska bli intressant att se hur utvecklingen av dessa program blir vecka 10 och framåt. Jag tilltalas ganska mycket att av springa i tänkt marafart och vänja kroppen vid det, även om det krävs att jag ska göra det 3 gånger i veckan.

Vad tror ni? Verkar detta rimligt? Är det för hårt i förhållande till fler lugnare pass men som kanske totalt sett samlar fler mil? Saknar man intervallpass och riktiga långpass?

Snillen spekulerar
Share Button