Jag har läst det klockrena inlägget från rosenblom. Ni vet när man ibland får höra när någon berättar något som är så klockrent och man länge har tyckt likadant men inte kunnat formulera det bra. När jag läste rosenbloms inlägg både skrattade jag och nickade lite för mig själv.

Det handlar inte bara om den idrott vars VM precis har slutat, det handlar snarare om ett helt koncept. Naturligtvis menar jag konceptet ”simning på alla möjliga sätt”. För precis som rosenblom så bra har beskrivit det så undrar jag varför just simning ska få ha en gigantisk mängd olika versioner av tävlingar som alla går ut på att simma fram och tillbaka i en bassäng så fort som möjligt. Om vi jämför med löpning så har ju löpningen många olika distanser och till och med ett par distanser med häckar eller hinder. Men hur är det med simning? Jo, det finns ett gäng olika sätt att simma och självklart måste man tävla i dessa på alla möjliga distanser. Detta innebär hur många tävlingsgrenar som helst. Och detta ska hinnas med på ganska få dagar, med försök och final och allt vad det heter. Och ändå är många av simmarna med i flera av dessa tävlingar. Hur enkelt skulle det vara om t ex Wissman under ett fåtal dagar skulle springa både försök och final i 100, 200, 400, 800, stafett på ett par olika distanser? Och sen måste de ju springa dessa distanser på andra sätt, kanske baklänges, på hälarna, i sidled, utan skösnören, osv. Bara fantasin sätter gränser. Tyvärr har fantasin fått flöda lite väl fritt när det gäller simning.

Men det räcker ju inte med detta. De har ju tävlingar i både kort och lång bassäng också! Då kan man ju undra när marathondistansen kommer finnas med i mästerskapsform både på 400 meters varvbana och som nu ute på gatorna i stan på asfalt?

I helgen har Ironmandistansen i triatlon avgjorts i Kalmar. Där ingår simning. Men vet ni vad, där får man faktiskt simma på vilket simsätt man vill, fantastiskt va!? När jag skriver det här riskerar jag kanske väcka en björn som sover. För snart kommer väl triatlon inte bara att finnas med olika distanser. Om simningen får bestämma så finns det kanske snart triatlontävlingar som inte bara skiljer sig på distansen, utan också vilket simsätt man får simma på. Triatlon med frisim, triatlon med bröstsim, triatlon med ryggsim, fjärilsim, medley och jag vet inte vad de kallar allt. Och hur skulle det då se ut om cyklingen och löpningen skulle göra likadant och vi kommer på flera olika sätt att cykla och springa på. Om vi då antar att varje delgren i triatlon finns på 5 olika sätt och det ska tävlas i alla möjliga kombinationer, det skulle innebära över 100 olika kombinationer i triatlon, på varje distans! Snacka om att det krävs vältränade triathleter om man ska kunna tävla och vinna lika många guld som en del simmare gör när de kan välja tävlingsgrenar av det gigantiska smörgåsbord av tävlingsvarianter som erbjuds dem.

Share Button