Alla har vi olika målsättningar med vår träning och i det här inlägget tänker jag framförallt på löpning. Och alla som i någon form springer tycker jag är vinnare. För självklart är det bra för kroppen, hälsan och konditionen att träna och just löpning känns som en både enkel och effektiv träningsform. Men i det här blogginlägget tänkte jag mer prata om hur man bedömmer sitt resultat när man har ställt upp i ett motionslopp eller tävling.

För det mesta har jag en målsättning i form av ett tidsmål på tävlingen, men ibland kan det också vara placeringsmål. På t ex maran hade jag ett tidsmål, men i ett så långt lopp som marathon kan mycket hända och väderförhållandena påverkar ju också tiden en del. Därför bör kanske tidsmålet justeras lite efter de yttre omständigheterna. Men de yttre omständigheterna är också lika för alla och därför kan det istället fungera bra med att ha ett placeringsmål, t ex bland de 3000 första på maran.

Vi antar att jag kom på plats 3000 i ett lopp med 15000 startande. Då tänker jag mest på att jag kom på placering 3000 och hur det förhåller sig till den målsättning jag hade. Jag kan ju ha haft som målsättning att bli bland de 2000 eller bland de 4000, och då kan jag också se hur långt ifrån jag var placering 3000 i tid, tillgodo eller efter, för att nå min målsättning. Men, och det är här det roliga kommer, en del räknar åt andra hållet. Om de frågar mig hur det gick och jag svarar att jag kom på plats 3000, då kommer följdfrågan, ”hur många var det med”? När jag då säger att det var 15000 startande så säger de ”oj, vad bra, då hade du ju 12000 efter dig”!

Jag håller med om att det inte är helt orelevant hur många som är med när man tänker på ett placeringsmål, men jag tänker på placeringen fram till den som vinner och inte hur många placeringar det är till den som blir sist. Hur ofta hör man på TV i ett lopp på 100 meter där det finns 8 löpare (8 banor) att ”wow, mr X hade 5 placeringar bakom sig”. Är det inte vanligare och mer naturligt att man hör om samma mr X i samma lopp ”wow, mr X blev 3:a”?

I många fall är vi som sagt bara ute och tränar i vår egen takt och det finns kanske ingen tid eller placeringar att bry sig om, och då är som sagt alla vinnare. Och om man deltar i ett lopp och bara springer med sina egna tidsmål och placeringen inte är viktig, så är det en helt annan sak. Men om man deltar i ett lopp där placeringarna räknas, då känns det i alla fall för mig mest naturligt att prata om placering framåt och inte bakåt!

Tror ni den här löparen var nöjd med sin placering?
Share Button