Löpcoach

Löpcoach, löptränare, löpledare, kärt barn har många namn och vilka eventuella skillnader som finns mellan begreppen lämnar jag till var och en att ha en åsikt om. Men löpcoach har blivit det vanliga ordet, kanske för att det finns lite utbildningar där man säger att man utbildas till just löpcoach, vilket inte är samma som en PT som traditionellt håller till på ett gym.

Jag heter Kenth Svensson och jobbar alltså bland annat som löpcoach. Som löpcoach anlitas jag dels av privatpersoner som vill utveckla sin löpteknik eller ha hjälp med individuellt anpassade träningsupplägg utifrån deras förutsättningar och mål. Jag anlitas också av företag som vill att jag kommer och löptränar med deras anställda eller att jag genomför någon föreläsning eller är med på något event de har på företaget. Jag anlitas också av olika organisationer till löparläger i Sverige och utomlands för att vara med som löpcoach under lägret vilket då kan innebära blandade arbetsuppgifter för min del.

Jag är mestadels placerad i Stockholmsområdet men är också ganska ofta på västkusten (med Göteborg och Halmstad som bas). Om man inte vill eller har möjlighet att ses live, är jag också van vid att hjälpa till som personlig löpcoach online, vilket funkar bra oavsett om du vill utveckla din löpteknik eller vill ha hjälp med individuellt anpassade träningsupplägg.

Att utvecklas som löpare är inte konstigare än att vilja utvecklas inom någon annan idrott. Vi tar golflektioner, går i skidskola, tar dykcertifikat osv och att även löpare vill utvecklas är helt naturligt. Att utvecklas kan betyda många olika saker, det kan betyda att man vill utveckla sin löpteknik för en skönare, skonsammare och mer effektiv löpning, det kan innebära att man vill förbättra sig så att man kan springa längre distanser och det kan innebära att man vill förbättra sina tider på olika distanser. Ingen anledning är bättre eller sämre än den andra, detta är självklart upp till var och en och dess intresse. Förutom att faktiskt få hjälp med något specifikt så brukar det också vara en motivationsboost att anlita en erfaren löpare och löpcoach.

När man ska anlita en löpcoach kan det vara bra att fundera lite på vad man ställer för krav på sin löpcoach. Det finns flera olika utbildningar till löpcoach som har olika inriktning och instruktörerna på utbildningarna kan också ha olika fokus i sin bakgrund. En del är löpare med lång erfarenhet, en del har jobbat i gymbranschen och en del kommer från vårdyrket. Gemensamt är att de flesta utbildningar är väldigt korta, oftast bara några få dagar, vilket gör att det oftast inte är utbildningen i sig själv som avgör kompetensen på löpcoachen utan det är oftast den erfarenhet som individen besitter sedan tidigare. Om man är diplomerad, licensierad eller certifierad är kanske bara fina ord som egentligen inte säger så mycket. En löpcoach ska kanske också kunna vara en coach, dvs vara en bra lyssnare och verkligen göra det bästa för just dig utifrån dina förutsättningar, och dina önskemål och målbilder. Att hjälpa alla kunder på samma sätt är ingen bra löpcoach. Man ska också välja en löpcoach som man “klickar med” så att samarbetet känns bra, oavsett om det är någon “kändis” i löparvärlden eller inte, poängen ska jag vara att du ska få bästa möjliga hjälp för att utvecklas som löpare, inte att hänga med en viss individ.

Undrar du vad just jag kan hjälpa till med så kan det vara t ex:

 • Utveckla löptekniken, för dig, en grupp eller ett företags medarbetare
 • Utveckla löptekniken online med hjälp av filmer, ja, det funkar faktiskt bra
 • Genomföra löpträningar för företag och grupper
 • Hjälpa till med individuellt anpassade träningsupplägg från 5 till 42 km
 • Genomföra föreläsningar
 • Kombination av ovanstående

Har du några frågor angående löpcoaching av mig så tveka inte att höra av dig på snabbafotter@gmail.com eller 0706 – 117 117 så försöker vi hitta bästa möjliga upplägg utifrån dina önskemål.

Share Button

4 kommentarer

 1. Om jag själv skulle vilja utbilda mig till Löpcoach, har du några bra tips på riktigt bra utbildningar då?

 2. Mari: För mig är det ganska enkelt. Jag tänker såhär. Vem eller vilka borde vara bäst på att utbilda andra inom löpning och löpcoaching? Jo, de som har lång erfarenhet av löpning och coaching. Och då tänker jag att de som undervisar ska ha löpning som sin huvudgren. Jag har lite svårt att tro att någon är bäst på “allt” och kan coacha och utbilda inom både löpning, cykling, längdskidåkning, innebandy, badminton, gymmet med mera. Precis som de riktigt duktiga läkarna är duktiga inom sitt specialistområde och inte på “allt”. Precis som jag inte skulle undervisa/coacha de som vill bygga biceps på gymmet men jag kan undervisa/coacha inom löpning.
  Mitt tips är Urban Tribes/Running Sweden som tillsammans med PT-School erbjuder utbildningar inom Löpcoaching. Här utbildas du i träningslära/anatomi av någon som har jobbat med undervisning inom området i många år från PT-School och har alltså gedigen erfarenhet av det. Och det är också flera olika personer från Urban Tribes/Running Sweden, som sprungit i väldigt många år och en del på elitnivå, som är med och håller i utbildningen, både inom teori och praktik.

 3. Tack för ett informativt svar. Kloka ord! Ska kika på den skolan :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *